Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Şase mii de fermieri care îndeplinesc condiţiile vor primi ajutor din partea statului, după seceta care i-a lăsat fără recolte

Semne bune anul are pentru fermieri. Cei afectați de seceta severă au găsit în sfârșit colacul de salvare: statul le va acorda despăgubiri pentru această calamitate. În județul Mehedinți, aproape şase mii de fermieri îndeplinesc condițiile pentru a primi ajutor guvernamental. Cei mai mulți agricultori afectați, care așteaptă sprijin, sunt din zona de sud a județului.

de Redactia Observator

la 19.10.2024 , 09:37

Toamna se numără recolta, dar pentru fermierii din județul Mehedinți, anul acesta aduce doar dezamăgire. Deși și-au investit toate profiturile din anii anteriori în aceste culturi, seceta a lăsat în urmă dezastru.

"Porumb nu am făcut, şi floarea soarelui iar nu am făcut, că nu a plouat trei luni. Şi dacă nu a plouat, nu s-a făcut. Foarte mare seceta", spune un fermier.

"Când trebuia să dea ploaie s-a uscat porumbul şi nu numai eu, mai mulţi. Dacă o să obţinem 600 de kilograme la hectar ar fi o minune", spune un alt fermier.

Vezi și

Şi cum fermierii au ajuns la fundul sacului, singurul colac de salvare vine din partea statului. Cei ale căror culturi au fost distruse de secetă pot depune cereri până la finalul lunii acesteia pentru a primi ajutor guvernamental.

"Trebuie să deţină întâi un proces verbal de constatare a pagubelor la culturile respective pe care le deţin, aceste procese verbale au fost întocmite de comisiile din teren", spune Ştefan Răceanu, director Direcția Agricolă Mehedinți..

"Situaţia a fost destul de grea referitor la culturile de porumb şi floare, culturile de primăvară. 1888 de hectare, 530 de fermieri au depus cerere pentru seceta pedologică", Dumitru Tiutiuc, agent agricol Registrul Agricol Primăria Jiana.

"Calamitatea trebuie să se încadreze între peste 30 până la 100%, iar despăgubirea acordată este de o mie de lei, indiferent de cultură şi gradul de afectare între 31 şi 100%", spune Ştefan Răceanu, director Direcția Agricolă Mehedinți.

Fermierii pot depune o cerere pentru solicitarea sprijinului doar dacă au un proces-verbal de constatare a pagubelor, în Monitorul Oficial fiind publicat și formularul tip al cererii. Astfel, fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot depune/transmite la DAJ pe a cărei rază administrativ-teritorială se află terenurile agricole, depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o cerere de solicitare a grantului, din care rezultă coordonatele bancare ale contului deschis la banca comercială/Trezoreria Statului, în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea eligibilă 2024 depusă la APIA.

Cererea de solicitare a grantului va fi însoțită, după caz, de copia declarației de multiplicare depuse cu număr de înregistrare la inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor și de copia actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura lucernă — lot semincer.

Fermierii care îndeplinesc condițiile pentru a primi despăgubirile ar trebui să încaseze banii până la sfârşitul acestui an.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Evenimente » Şase mii de fermieri care îndeplinesc condiţiile vor primi ajutor din partea statului, după seceta care i-a lăsat fără recolte