Festivalurile cu zeci de mii de oameni ar putea fi reluate, în plină pandemie. Ce reguli propune ministerul Culturii
Ministerul Culturii a publicat un ordin cu noile reguli după care s-ar putea desfaşura evenimentele de la noi din ţară. Există două scenarii.
De Mădălina Chiţac la 16.04.2021, 20:31Spectacole cu mii de participanţi, ca înainte de pandemie
Primul dintre scenarii prevede ca evenimentele să fie desfăşurate indiferent de rata de infectare şi cu un număr nelimitat de participanţi. Regula se aplică atât pentru evenimentele în aer liber, cât şi pentru cele din interior. Atenţie însă, toţi participanţii vor trebui să prezinte dovada că nu au coronavirus. Este nevoie de un certificat de vaccinare, un act medical care să ateste că au trecut prin boală sau un test PCR negativ. De asemenea, vor avea posibilitatea să facă un test rapid.
În al doilea scenariu se ţine cont de rata de infectare. Numai că spectatorii nu trebuie să prezinte nicio dovadă medicală. În localităţile unde rata e sub 3 cazuri la mia de locuitori, se vor putea organiza evenimente în aer liber cu 500 de participanţi, iar acolo unde rata de infectare e cuprinsă între 3 şi 7.5 cazuri, se vor putea ţine evenimente cu 300 de oameni. Pentru evenimentele din spaţiile închise, în localităţile unde rata de infectare e sub 3 cazuri la mia de locuitori, se vor putea ocupa doar două treimi din capacitatea spațiului, dar fără să existe mai mult de 500 de spectatori. Acolo unde rata e cuprinsă în 3 şi 5 cazuri la mie, organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși o jumătate din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori. Iar acolo unde rata e cuprinsă între 5 şi 7,5 cazuri va putea fi ocupată doar o treime din capacitatea spațiului şi nu vor avea voie mai mult de 200 de spectatori.
Toată lumea va purta mască pe durata evenimentului. Atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise.
Proiectul va sta în dezbatere publică 10 zile, timp în care se vor putea face şi alte propuneri. Hotărârea finală o are Comitetul Național pentru Situații de Urgență.