Fetiţă de opt ani, victima unui hacker care a spionat-o prin camera de supraveghere
O fetiţă de opt ani a devenit victima unui hacker care a spionat-o în casă, prin camera de supraveghere instalată de părinţi. Bărbatul a început chiar să-i vorbească, după ce a spart sistemul de securitate.
De Redactia Observator la 13.12.2019, 20:39O fetiţă de opt ani a devenit victima unui hacker care a spionat-o în casă, prin camera de supraveghere instalată de părinţi. Bărbatul a început chiar să-i vorbească, după ce a spart sistemul de securitate. Cazul din Statele Unite arată cum tehnologia menită să ne protejeze poate deveni o armă pentru hackeri. Iată cum ne putem feri de ei.
"Cine e acolo? Sunt prietenul tău cel mai bun. Sunt Moş Crăciun".
Singură în dormitorul ei, fetiţa de 8 ani poartă un dialog halucinant cu un hacker care o urmăreşte de la distanţă, prin camera de supraveghere. O scenă care le-a dat fiori reci părinţilor, când au descoperit înregistrarea. Şi un semnal de alarmă care arată că sistemele de securitate pot fi de fapt porţi de acces pentru infractorii cibernetici.
Bogdan Botezatu, director de cercetare în domeniul informaticii: Ar putea, de exemplu, să ne închidă detectoarele de fum sau camerele video sau să-și dea seama că noi nu suntem acasă
La fel de vulnerabile sunt şi soneriile inteligente, care-i alertează pe proprietari pe telefon când e cineva la uşă.
Prezenţa acestei sonerii la noi în reţea îi poate deschide uşa atacatorului către datele noastre de acasă.
Şi asta pentru că sistemul de pază online poate fi spart foarte uşor.
Hackerul, aflat în apropierea locuinţei, se poate conecta la sistemul wireless al gadgetului. Utilizatorul primeşte un mesaj prin care i se cere să introducă din nou parola.
Mădălin Dumitru, specialist în securitate cibernetică: Poate fi furată parola de wi-fi pentru că ştim că orice echipament care intră în casa noastră şi se conectează la router-ul de acasă are nevoie de user şi parolă pentru a se conecta la router-ul nostru
Hackerii intră astfel în casă şi pot vedea din umbră ce facem şi ce spunem. Aşa a procedat şi individul care a abordat-o pe fetiţa de 8 ani, din Statele Unite. Părinţii cumpăraseră de curând sistemul de supraveghere, dar recunosc că l-au instalat fără să ţină cont de toate setările de securitate.
Bogdan Botezatu, director de cercetare în domeniul informaticii: În momentul în care facem o achiziţie de dispozitiv inteligent, gândim oarecum cu portofelul aşa că vom fi predispuşi să cumpărăm dispozitive ieftine care sunt ieftine pentru că nu s-au făcut investiţii în partea de securitate
Specialiștii atrag atenția că este bine să ne verificăm, din când în când, lista dispozitivelor conectate la rețeaua noastră. Dacă vedem un dispozitiv pe care nu îl recunoaștem trebuie să îi blocăm imediat accesul la rețea, iar mai apoi este recomandat să ne schimbăm toate parolele importante.
Un raport de securitate al cercetătorilor de peste Ocean arată că dispozitivele inteligente sunt atacate în primele cinci minute de la conectarea lor la internet.