Video Hidrocentrala Răstolița, blocată zeci de ani, va fi finalizată. Burduja: Va livra energie până la sfârșitul anului
Pas major pentru un viitor sustenabil. Guvernul dă undă verde unuia dintre cele mai controversate și ambițioase proiecte hidroenergetice din România. La Răstolița, în inima munților Gurghiului, peste 37 de hectare de teren forestier vor fi defrișate pentru amenajarea unui baraj menit să producă energie verde și să apere comunitățile de viituri.
Proiectul născut acum peste 30 de ani prinde, în sfârșit, contur. În Munții Gurghiului, Hidroenergetica Răstolița a traversat decenii de birocrație, avize și studii fără număr. Pădurea tăiată atunci a renăscut între timp, dar șantierul a rămas în umbră. Astăzi însă, lucrările barajului, îngropat în hârtii, este aproape finalizat. "În anul 1990, ministerul Mediului a emis un acord de mediu, lucrările fiind într-un stadiu avansat de execuţie. În cadrul procedurii de reglementare s-au solicitat mai multe studii, şi anume, raportul privind impactul asupra mediului, studiul de evaluare adecvată, studiul de evaluarea impactului asupra apei, studiul ideologic", a declarat Cristina Pui, directoare Agenția pentru Protecția Mediului Mureș.
Hidroenergetica Răstoliţa va fi finalizată
Guvernul a aprobat scoaterea din fondul forestier a peste 37 de hectare de teren pentru amenajarea lacului de acumulare. Asta înseamnă defrișarea completă a cuvei barajului – un pas crucial pentru punerea în funcțiune a uzinei hidroenergetice, aflată deja la peste 90% din execuție.
"Este obiectiv de interes public major, fiind, de asemenea, un proiect de importanţă, securitate naţională, utilizand energie regenerabilă", continuă Cristina Pui.
- Românii care riscă amenzi de până la 5.000 de lei. Spaţiul care trebuie amenajat obligatoriu în fiecare bloc
- Românii aleg tot mai des mâncarea sănătoasă. Bucureşteanul care şi-a comandat peste 120 de salate în ultimul an
- Șefa DSP Olt, trimisă în judecată pentru luare de mită și salarii plătite angajaților-fantomă. Mai mulți...
- Sute de peşti morţi, plutind la suprafaţa apei în două lacuri de agrement din Braşov. "Nu s-a identificat poluare"
- "Am sunat la poliţie şi mi s-a râs în nas". Moartea unei femei într-un apartament din Bucureşti, învăluită...
Când va fi pus în funcțiune, barajul de la Răstolița nu va produce doar energie verde. Va alimenta localitățile cu apă, va domoli forța viiturilor și va deveni un scut natural pentru zeci de sate amenințate de inundații. "Apele vin din Călimani. Sunt trei pâraie: Mijlocul, Scurtul şi Tivu. Se acumulează în lacul de acumulare, iar de acolo merg în uzină", a declarat Dănuț Mihai Simineț, viceprimar Răstolița.
"Capacitatea uzinei are două turbine de 17 megawați, în jur la 34 de megawați va fi producţia de curent electric", a spus Ștețco Gavril, inginer. "Va avea funcţiuni complexe, deci nu doar pentru producerea de energie electrică, ci şi pentru alimentarea cu apă a localităţilor de pe valea Mureşului", a conchis Cristina Pui, directoare Agenția pentru Protecția Mediului Mureș.
Proiectul nu a fost lipsit de controverse. Mai multe ONG-uri au ridicat semne de întrebare privind impactul asupra mediului, însă, autorităţile susţin că procedura a fost una extrem de riguroasă.
Burduja: Până la sfârşitul anului, Răstoliţa va livra energie în Sistemul Energetic Naţional
Joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, "până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național", "un vis devenit realitate după 36 de ani".
"Finalizăm Hidrocentrala de la Răstoliţa. Am promis că vom debloca hidrocentralele începute acum zeci de ani şi lăsate în paragină, după blocaje cronice generate de birocraţie, procesele iniţiate de câteva organizaţii de mediu şi nepăsare. Am promis şi asta facem. Astăzi, Guvernul României a adoptat ultima Hotărâre de Guvern necesară pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa, iniţiată de Mircea Fechet, Ministrul Mediului, pentru scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor de teren necesare pentru finalizarea lucrărilor", a scris Burduja, joi, pe Facebook.
El a precizat că în perioada imediat următoare vor începe defrișările, iar peste 30 de hectare de teren vor fi eliberate pentru lucrări. "Dacă totul merge bine, în toamna aceasta se va umple cuva lacului – până la cota 720 metri", a spus ministrul, lucrările fiind finalizate în proporție de 89%.
"Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național! Un vis devenit realitate după 36 de ani. Proiectul, început în 1989, vă deveni prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României", a mai scris Burduja.
Potrivit acestuia, amenajarea Răstoliţa nu e doar un proiect de energie, ci "o declaraţie de independenţă naţională" și "un pas spre securitate energetică și spre facturi mai mici".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰