Filmul atacului de la spitalul din Săpoca. 4 oameni uciși și 9 răniți de un pacient în sevraj
Un pacient alcoolic internat la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca s-a transformat într-un singur minut în criminal în serie. Cu un stativ pentru perfuzii, a ucis patru oameni şi a rănit alţi nouă. A fost imprevizibil şi de neoprit, spun angajaţii spitalului.
De Redactia Observator la 18.08.2019, 19:45Un pacient alcoolic internat la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca s-a transformat într-un singur minut în criminal în serie. Cu un stativ pentru perfuzii, a ucis patru oameni şi a rănit alţi nouă. A fost imprevizibil şi de neoprit, spun angajaţii spitalului. Bărbatul de 38 de ani a intrat în sevraj etilic şi a fost mai rapid decât singurul angajat care se ocupă de pază, un muncitor necalificat care intervine în situaţii de criză cu mâinile goale. E o tragedie care putea fi evitată, spune ministrul Sănătăţii!
Era 3 şi jumătate noaptea şi toată lumea dormea. Pacientul internat pentru alcoolism a ucis înainte ca cele două asistente care erau de gardă să-şi dea seama ce se întâmplă.
DANIELA ALVADANI, angajată a Spitalului din Săpoca: Ele au fost primele care ar fi putut fi lovite. În timp ce colega mea anunţa supravegherea, să vină instructorii, el a intrat în al doilea salon şi acolo a lovit o pacientă, dar până să o lovească ea a ţipat.
VIORICA MIHALAȘCU, managerul Spitalului Săpoca: Amândoua atacurile au fost foarte rapide. In primul salon, pacinetii nici macar nu au recationat, in cel de-al doilea salon cand s-au auzit tipete, personalul a incercat sa intervina.
Ucigașul era în sevraj
Nicolae Lungu era în sevraj etilic când a făcut 13 victime în două saloane, cu un stativ de perfuzii transformat în armă. În salonul în care era internat, a ucis patru colegi de cameră şi a rănit alţi trei, iar în salonul alăturat a omorât o femeie şi a rănit alte cinci. O singură femeie, în vârstă de 98 de ani, a scăpat nevătămată. Zgomotul s-a auzit în toate pavilioanele spitalului şi chiar în stradă.
DANIELA DRAGOŞ, ruda unui pacient decedat: Eu imi aduc un om bolnav care să fie ingrijit, să moară din crimă, nu de boală? Urmăm pașii legali, nu lăsăm așa!
De neoprit, bărbatul de 38 de ani a intrat apoi în al treilea salon, unde a spart geamurile ferestrei.
COSTICĂ BARBU, soţul unei paciente care a supravieţuit: Nevastă-mea s-a bagat sub pat. Si nu i-a facut nimic. A scapat.
Cum a fost prins atacatorul
Asistenta care se afla la câţiva metri de el a sunat la 112 şi a chemat un instructor în ajutor. O persoană care supraveghează noaptea patru pavilioane cu peste 300 de bolnavi. Pacientul a fost mai rapid decât el.
Ar fi vrut sa fuga, spun anchetatorii. Doar că, în momentul in care barbatul a vrut sa sara pe geam, intamplator, un echipaj de politie era in curtea spitalului pentru internarea altui pacient. Un politist l-a vazut si l-a oprit. Altfel, ar fi putut ajunge in strada, unde, la fel de usor, ar fi putut face alte victime.
(Reporter): Cu el s-a putut discuta pana in acest moment?
(Cătălin Radu, procuror): Din ce stiu, nu.
(Reporter): Motivul?
(Cătălin Radu, procuror): Starea acestuia, fiind sub tratament.
VIORICA MIHALAȘCU, managerul Spitalului Săpoca: El a mai fost internat anul trecut, tot cu o patologie legata de consumul de alcool. Nu a fost niciun momnet agresiv, toata simptomatologie si evolutia lui nu adat niciun semnal ca ar putea evolua asa.
Comportament suspect al atacatorului înainte de crime
În noaptea atacului, a dat un semn că se întâmplă ceva cu el. Cele două asistente care erau de gardă l-au găsit treaz în salon. Se spăla pe faţă şi nu a răspuns la întrebări. Asistentele au plecat să cheme medicul. A fost momentul când pacientul a pornit atacul. Violenţa lui i-a prins total nepregătiţi pe angajaţii spitalului.
OVIDIU ALEXINSCHI, medic primar psihiatru: Din nefericire doar in momentul in care se petrec situatii cutremuratoare, autoritatile incep sa se trezeasca din amortire.
VASILE BARBU, Președintele Asociației Pacienților: Nu cred că este normal ca un pacient cu risc de sevraj să fie internat într-un salon obişnuit şi cu alţi pacienţi.
Problemele din Spitalul Săpoca
Noaptea trecută ar fi fost doar două asistente, un medic de gardă şi un muncitor necalificat care asigură şi paza. Nu 12 câţi ar fi trebuit să fie în tură, potrivit Ministerului Sănătăţii.
MARIANA SPOIALĂ, liderul sindicatului din Spitalul Săpoca: Se recurge la această modalitate, ca sâmbătă şi duminică să rămână o singură asistentă, un singur instructor şi o singură îngrijitoare. Iar singurul angajat care este chemat să intervină când pacienţii sunt greu de controlat o face cu mâinile goale.
DANIELA ALVADANI, angajată a Spitalului din Săpoca: Am primit şi lovituri, şi păr smuls din cap. Poate ar trebui să fim şi dotaţi cu ceva pentru apărare.
SONIA PINTEA, Ministrul Sănătății: Cei din conducerea spitalului n-au facut nicio solicitare pt aprobarea acestei firme de paza Ministerului Sanatatii. În 2016 existau 828 de posturi, acum 873 de posturi, aprobate si finantate inca 45 de posturi in plus, de ce nu s-au ocupat? Dacă s-au scos la concurs, dacă nu, de ce, ramane de vazut.
MARIANA SPOIALĂ, liderul sindicatului din Spitalul Săpoca: Eu lucrez de 20 de ani acolo şi este foarte greu. Sunt imprevizibili. Eu personal am ieşit pe uşa farmaciei şi am primit un pumn de am crezut că îmi zboară dinţii din gură.
Victimele care au supravieţuit atacului de la Săpoca au fost triate la Spitalul din Buzău şi trimise la spitale din Bucureşti. Două au fost transportate cu elicopterul, iar restul cu o ambulanţă de victime multiple.
ADRIAN ZOICAN, seful UPU Buzău: Prezinta leziuni la nivelul extremitatii cefalice. Unii dintre ei in stare grava, 3 pacineti au fost adusi in coma.
Ministrul Sănătăţii a cerut o anchetă a Corpului de Control.