Fructul cu puteri vindecătoare pentru organism. Creşte în toate pădurile din România şi e cel mai bun "tratament" pentru imunitate
Odată ce pădurea capătă noi culori, măceşele sunt gata să fie culese. Aşa că oamenii trec la treabă. Iar reţelete vechi sunt păstrate cu sfinţeie de gospodinele care prepară, în această perioadă, gemul de măceşe.
De Redactia Observator la 20.10.2024, 14:30Suntem la 20 de km de Sighișoara, iar aici, măceşele sunt pregătite cu atenţie.
Gospodinele folosesc reţete moştenite de la bunici
"Prima dată spălăm, punem la fiert, după aia fierbem vreo 3 ore, 3 4 ore, după aia trebuie pe maşina de tocat, dpă aia amestecat cu apă, după aia se dă pe o sită mai dură, de acolo vine sita asta mai fină şi după aceea se pune la sticlă apoi, după aia, dacă nu, pe sobă mai fierbi vreo 3 ore, 2 ore maxim 2 ore, o oră fără, lăsăm încet să fiarbă, după aia punem zahăr. Depinde ce cantitate faci şi cu zahărul mai fierbi 40 de minute, după aia se pune la borcan", spune o gospodină.
Măceşele strâng laolaltă gospodinele, pentru că munca e pe măsura gustului şi, mai ales, pe măsura beneficiilor pentru sănătate.
- "Fructul zeilor", cultivat într-o livadă din Dăbuleni. Are de 6 ori mai multă vitamina C decât portocalele
- O delicatesă în bucătăria asiatică este cultivată la Buzău. Fructul are un strat de ceară natural şi...
- Pepenele indian cu gust de miere sau îngheţată de vanilie. Cum a ajuns să fie cultivat în Buzău
"Este un dar folosit împotriva unor afecţiuni ale tubului digestiv, un dar pentru mărirea imunităţii, este cicatrizant, este antitumolar, antiinflamator şi nu, în ultimul rând, un stimulator al stării de bine", spune Liviu Todoran, specialist în alimentație publică.
Însă, măceşele vor deveni o adevărată delicatesă, pentru că sunt din ce în ce mai greu de găsit. Chiar şi aşa, localnicii vor să păstreze tradiţia. Şi, pe lângă gem, vor să readucă pe mese şi vinul din măceşe.