Video O delicatesă în bucătăria asiatică este cultivată la Buzău. Fructul are un strat de ceară natural şi rezistă şi un an fără refrigerare
Suntem în plin sezon al pepenilor. Roşii, galbeni şi, mai nou... "de iarnă". Cercetătorii de la Banca de Gene din Buzău au reuşit, în premieră, aclimatizarea şi omologarea unui nou tip de pepene, numit şi dovleacul de ceară. O delicatesă în bucătăria asiatică, fructul uriaş este plin de vitamine, numai bun pentru o imunitate puternică toamna.
"Acesta poate depăși 20 de kilograme. Are forma pepenelui și se păstrează foarte bine peste iarnă", spune un cercetător. Aşa arată pepenele de iarnă sau dovleacul de ceară. Este ultima descoperire a cercetătorilor buzoieni. Pentru că sunt uriaşi, pepenii au nevoie de săculeți speciali care să-i susţină.
"Vorbim despre o specie nouă aclimatizată, a fost omologat sub denumirea de Record pentru că produce fructe foarte mari. Gustul e dulce acrişor, pulpa albă şi apreciat pentru beneficiile lui medicinale, e un fruct bogat în antioxidanţi", explică Costel Vînătoru, cercetător.
Dovleacul rezistă chiar şi un an fără refrigerare
Acoperit de la mama natură cu un strat protector de ceară, dovleacul rezistă chiar şi un an, fără refrigerare. Până şi ceara obţinută este fructificată în industria farmaceutică.
"Este o ceară medicală, dar poate înlocui cu succes și celelalte preparate din ceară. Vorbim de o ceară cu o puritate foarte mare. Strat pe care fructul şi-l creează pentru a se proteja", mai spune cercetătorul.
În Banca de Gene de la Buzău sunt păstrate peste 20.000 de soiuri de legume și plante aromatice, dintre care 4.000 numai de tomate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰