Furturile de biciclete s-au înmulțit. Hoții acționează chiar și în 10 secunde
S-a deschis sezonul furturilor de biciclete. În marile oraşe, hoţii controlează pe rând scările de bloc. Au misiuni clare: să dea lovituri în timp record. În doar câteva secunde, reuşesc să treacă de sistemele de siguranţă şi să plece pe biciclete
De Redactia Observator la 17.06.2019, 01:17S-a deschis sezonul furturilor de biciclete. În marile oraşe, hoţii controlează pe rând scările de bloc. Au misiuni clare: să dea lovituri în timp record. În doar câteva secunde, reuşesc să treacă de sistemele de siguranţă şi să plece pe biciclete. Unele dintre ele costă cât o maşină second hand.
Hoţii de biciclete atacă la orice oră. Un bărbat a fost filmat când dă târcoale unei biciclete pe care proprietara o legase de un gard, în plin centrul Capitalei.
Se duce, se întoarce, se preface că vorbeşte la telefon şi când vede că nu trezeşte nimănui suspiciuni, acţionează.
În mai puţin de un minut, taie sistemul de siguranţă cu care era legată şi reuşeşte să plece cu ea.
”Înainte de plecare, am constatat că nu mai este bicicleta. În momentul respectiv am ajuns la secţia de poliţie, am făcut solicitare prin 112”, spune proprietarul păgubit.
Victima spune că obişnuia să-şi lase bicicleta în acel loc de mai bine de un an. Recunoaşte, însă, că sistemul de siguranţă nu era unul dintre cele mai performante.
”Lanţ cu închidere automată, care se închidea etanş”, explică victima.
Tot în Bucureşti, alţi doi hoţi sunt susprinşi când verifică scările blocurilor. Găsesc o bicicletă legată de balustradă şi trec la acţiune. 10 secunde durează să taie lanţul. Specialiştii le recomandă proprietarilor să apeleze la sisteme de siguranţă inteligente.
Costin Predescu, reprezentant firmă securitate: Există şi poziţionarea cu ajutorul telefoniei mobile a GPS-ul, împreună cu GPS-ul, un sistem combinat şi permite localizarea echipamentului.
Deşi apelurile vin zilnic la poliţie, hoţii sunt extrem de greu de depistat, iar atunci când sunt prinşi, de regulă, bunul furat este deja vândut în târgurile de chilipiruri. Poliţia lansează un apel public.
Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: Le recomandăm celor care încă se mai bucură de aceste chilipiruri să se gândească de două ori înainte de a da banii, pentru că este foarte posibil să rămână şi fără bicicletă şi să rămână şi cu banii daţi.
Statistica arată că cele mai multe furturi au loc în scările de bloc, iar hoţii preferă bicicletele albe şi pe cele negre, de tip mountain bike. Un studiu a scos la iveală că peste 90 la sută dintre bicicletele furate nu mai ajung niciodată înapoi la proprietari.