Cantități de apă record aduse de furtuna din București
Ploile torenţiale care au paralizat Bucureștiul vineri seara au bătut recorduri. Astfel de averse se întâlnesc o dată la o sută de ani, spun specialiştii, care au comparat căderile de apă cu debitele râurilor Olt sau Someş.
De Redactia Observator la 25.05.2019, 20:04Ploile torenţiale care au paralizat Bucureștiul vineri seara au bătut recorduri. Astfel de averse se întâlnesc o dată la o sută de ani, spun specialiştii, care au comparat căderile de apă cu debitele râurilor Olt sau Someş. Ca să vă faceţi o idee, într-o oră ploaia ar fi umplut pe sfert Lacul Morii. În autobuze călătorii s-au trezit cu apă până la glezne.
La capătul unui pod din Dobroeşti, au răsărit două fântâni arteziene. Sunt canalizările care au refulat din cauza averselor record. Apa a ajuns până la uşile maşinilor, iar şoferilor le-a fost imposibil să mai înainteze.
O femeie "a înotat" cu greu prin apa care îi ajungea până la genunchi. Cei care locuiesc în blocurile din apropiere au surprins şuroaiele care se reversau de pe pod.
Dacă cei de la etajele superioare se mirau de ce văd, locatarii de la parter se luptau cu apa de jumtate de metru din case. În Pantelimon, şuvoaiele nu au mai putut fi captate de canalizări.
În Bucureşti, a plouat într-o oră cât pentru toată luna mai. În zona Pantelimon, în doar jumătate de oră, acumulările de apă au crescut cu 50 litri pe metrul pătrat. De la 14 litri pe metrul pătrat când a început să plouă până la 64. Astfel de averse apar o dată la 100 ani, spun specialiştii. Pe strada Parcului, a fost o creştere de 40 litri/mp, de iar în cartierele Colentina şi Dorobani, creşterea a fost de peste 20 l/mp.
"Este ca şi cum am obliga un om să consume în 30 de minute în loc de 1 litru de apă, 5 litri sau chiar 10 litri. Oare cum ar fi pentru persoana respectiva?", au transmis reprezentanţii Apa Nova.
În trei ore, volumul total al apelor care au trecut prin Caseta de Ape Uzate a Capitalei a fost de 2.5 milioane metri cubi de apa, adică un sfert din capacitatea pe care o are Lacul Morii care poate reţine, de 10 milioane de metri cubi de apa.
În cartierul Pipera, traficul a fost paralizat complet. Din cauza blocajului de la suprafaţă, sute de şoferi au rămas prinşi în subteran, în parcarea unui mall.
Şi la ieşirea din Bucureşti s-au format cozi de maşini pe câţiva kilometri. Cele mai grele misiuni le-au avut pompierii. 106 intervenţii în Bucureşti şi 134 în Ilfov. Ploaia a dat peste cap şi semafoarele. În unele intersecţii culoarea roşie şi cea verde erau aprinse simultan, existând oricând riscul unor accidente.