Georgiana, medic ieșean, a luptat într-un spital COVID din Chișinău: "Alergau să prindă un aparat ca să îl pună la gură, să respire"
Georgiana Matei a fost printre cei 42 de medici și asistente din România care au plecat, la începutul lunii mai, în Republica Moldova pentru a-i ajuta pe colegii lor în lupta cu coronavirusul.
De Veronica Micu la 22.05.2020, 09:14- Dintre cei 45 pe care i-a găsit la Terapie Intensivă, pe patru i-a pierdut.
- Georgiana Matei: "Orice viaţă pe care nu reuşeşti să o salvezi este ca un cuţit în inimă pentru un urgentist".
Deși are doar trei de specializare în medicină de urgenţă, Georgiana, medic la UPU a Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iași, și-a dus la îndeplinire cu brio misiunea din Republica Moldova.
"Erau spitale întregi cu medici, cu asistenţi, cu de-ai noştri internaţi. Erau oamenii care alergau să prindă un aparat ca să îl pună la gură. Ca să poată respira.
Trebuie să vadă toată lumea ce înseamnă Terapia Intensivă COVID, ca să înţeleagă faptul că acest virus O-MOA-RĂ! Poate atunci vor înţelege unii de ce trebuie să ne protejăm!", mărturisește tânăra de 33 de ani.
A fost cea mai grea misiune din viaţa mea de medic de până acum
Georgiana a revenit în țară de câteva zile.
"A fost cea mai grea misiune din viaţa mea de medic de până acum, şi cred că va fi şi de acum încolo un timp. A fost cea mai dificilă situaţie când mi-am văzut colegii, medici şi asistenţi, pe două etaje, la Terapie Intensivă, în stare gravă. Spitale întregi cu cadre medicale infectate", a declarat Georgiana pentru ziaruldeiasi.ro.
Medicul ieșean a povestit ce însemna o zi de muncă într-un spital de primă linie COVID.
"La 7.15 venea microbuzul nostru de la SMURD Iaşi să ne ia. La 7,50 eram în faţa Terapiei Intensive, unde trebuia să ne echipăm. Alte 15 minute, până îţi pui combinezonul, masca, manăşile. Colegii din garda de noapte prezetau cazurile. La Terapie Intensivă, multe... 45 de paturi, erau toate ocupate la Institutul de Medicină Urgenţe din Chişinău, dar înainte să vină ai noştri au fost toate cele 60 pline cu pacienţi. Era prezentat fiecare pacient în parte. Trebuia să facem vizita, după care să facem o schemă cu ce trebuie să facem cu fiecare pacient în parte, astfel încât să avem un progres, să vedem că respiră", își amintește Georgiana.
Somnul? Pe genunchi
Dacă pacientul era detubat, scos de la aparate, trebuia încurajat, mobilizat, masat. Ca un copil. După schema scrisă conştiincios pe tablă, urmau patru ore de foc, alergând de la un pat la altul.
"După patru ore făceam schimbul. Veneau alţi colegi ai noştri care intrau în tură. Noi reveneam după alte patru ore. Şi tot aşa, până se făceau 12. Somnul? Pe genunchi", spune medicul.
Medecul ieşean plânge pentru toţi cei patru pacienţi pe care i-a pierdut în cele două săptămâni, pentru că "orice viaţă pe care nu reuşeşti să o salvezi este ca un cuţit în inimă pentru un urgentist".
Citește și:Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și