Şapte dintre cei 42 de medici români plecați în Republica Moldova s-au infectat cu noul coronavirus
I-au tratat şi apărat pe alţii de coronavirus şi au căzut ei înşişi pradă COVID-19. Şapte dintre cei 42 de medici şi asistenţi români care au fost în Republica Moldova pentru a îngriji pacienţi infectaţi s-au îmbolnăvit și ei.
- Medicii români trebuie să stea 14 zile izolați.
- Medicii români abia așteaptă să se întoarcă în lupta cu coronavirusul.
Toţi sunt acum în izolare. Doi dintre membrii echipei au vorbit, în exclusivitate pentru Observator, despre riscul asumat pe cel mai periculos front.
Alin Suciu, medic UPU Târgu Mureș: E un risc pe care ni l-am asumat. Cu toate că am avut echipamente de protecţie puse la dispoziţie de către autorităţile române, riscul acesta a existat şi s-a întâmplat.
Doctor Alin Suciu. Este medic la UPU SMURD Oradea şi a plecat în Republica Moldova coordonator al echipei de 42 salvatori români, chiar la două zile de la întoarcerea din misiunea din Italia. Din peninsulă toţi au venit sănătoşi.
Alin Suciu, medic UPU Târgu Mureș: În Italia am văzut distanţare socială. Din nefericire, în Republica Moldova nu am constatat aceeaşi distanţare socială. Oamenii erau mai activi, erau mai prezenţi pe stradă.
Nici în spitale lucrurile nu stăteau mai bine atunci când au ajuns ai noştri în Republică.
Maria Casoni, asistent medical: Din păcate, trebuie să spun acest lucru, sunt foarte multe cadre medicale care s-au infectat. Ăsta e unul dintre motivele pentru care eu insist foarte mult pe protecție. Şi aici e lipsă de personal, sunt foarte mulți asistenți medicali aduși de pe altă secție.
Dintre români, şapte din 42 au fost declaraţi pozitivi la noul coronavirus.
Maria Casoni, asistent medical: Trist, foarte trist. Sper să fie un semnal de alarmă și pentru ei și să pună foarte mult accent pe protecție.
Alin şi Maria nu au dorit să spună, public, dacă sunt infectaţi. Pentru a-şi proteja colegii şi, mai ales, familiie lor. Toţi sunt acum în izolare. În Republica Moldova, salvatorii români au stat 15 zile.
În momentul în care au ajuns acolo, chiar înainte de a vedea măcar spitalele unde vor îngriji pacienţii, au intrat într-un scandal neprevăzut. Primarul din Bălţi, Renato Usati, le-a dat bani în plic: "Nu se știa că erau bani în plic. Noi ne-am dus acolo voluntari. Pentru fiecare din noi, voluntari înseamnă că nu avem nevoie de niciun fel de răsplată. Dovadă a fost şi reacţia firească de a da banii înapoi. Colegii mei nu acceptă şi să ştiţi că au fost diverse provocări ca să se vadă dacă colegii mei acceptă şi înainte de misiune. Mai sunt oameni care încercau, prin UPU, să dea atenţii, să mulţumească, nu s-au acceptat. Probabil că asta ne face diferiţi, faptul că acceptăm foarte mult voluntariat şi că nu acceptăm plicul".
Nu s-au întors cu bani din Republică, dar s-au întors cu o lecţie pentru toţi cei care nu înţeleg riscurile pandemiei.
Alin Suciu, medic UPU Târgu Mureș: Dacă noi, cu toate echipamentele de protecţie, ne-am infestat, şi ei, dacă vor face petreceri câmpeneşti, vor participa la discoteci, vor nesocoti toate sfaturile date de autorităţile locale, se vor expune aceluiaşi risc. Va trebui să fie, în continuare, un efort şi o muncă comună.
Maria Casoni, asistent medical: Foarte important, ei au fost testaţi la intrare în ţară. Deci niciunul din colegi nu a periclitat siguranţa cetăţenilor şi nu a intrat în contact cu alte persoane.
14 zile trebuie să stea izolaţi. Pentru că nu au simptome, vor fi testaţi, din nou, la finalul perioadei de carantină. Când vor fi declaraţi vindecaţi, se vor întoarce.
Alin Suciu, medic UPU Târgu Mureș: Mergem, muncim, ne reluăm activitatea. Cu siguranţă suntem şi noi oameni şi avem dor de cineva. Aşteptăm şi partea asta sufletească să o hrănim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰