Greşelile din trafic nu vor mai trece neobservate. Peste 600 de camere de monitorizare vor fi instalate pe şosele şi autostrăzi. Datele vor fi transmise în timp real
Lege şi ordine! Poliţia va instala peste 600 de camere de monitorizare pe şosele şi autostrăzi. Vor transmite în timp real la dispecerat informaţii despre fugari, vitezomani şi rău-platnici. Sistemul va fi folosit şi pentru raportarea accidentelor, iar victimele vor primi mai repede ajutorul medicilor.
De Laurenţiu Rădulescu la 21.09.2022, 21:04Aşa ar urma să descopere poliţiştii de la Circulaţie maşinile şi şoferii daţi în urmărire de Poliţia Română. Camerele inteligente vor fi împărţit pe judeţe în funcţie de numărul de accidente din fiecare zonă.
Peste 600 de camere de monitorizare vor fi instalate pe şosele şi autostrăzi
Horaţiu Pop, Poliţia Rutieră: Identifică plăcuţele cu numerele de înmatriculare şi astfel pot fi depistate anumite contravenţii, infracţiuni în trafic. Un autovehicule este furat iar în momentul este identificat emite o alarmă. Datele vor veni în timp real si vor fi comunicate către dispeceratele judeţene de poliţie.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Un alt atuu al acestui sistem este că pe baza scanării acestor plăcuţe de înmatriculare camerele pot identifica dacă autoturismul are ITP la zi sau dacă aveţi asigurarea obligatorie în termen.
Cele peste 600 de camere vor fi montate pe stâlpi metalici, la o opt metri înălţime. Distanţa a fost calculată cu formule matematice, ca să poată fi indentificat numărul de înmatriculare în orice condiţii meteo şi de lumină. Camerele nu vor avea nevoie de mai mult de o secundă pentru a citi informaţiile din momentul în care maşina intră în raza de acţiune.
Sistemele de monitorizare vor fi instalate pe în primă fază pe DN 1 Bucureşti-Braşov-Sibiu şi pe traseul Bucureşti-Constanţa-Mangalia. Pentru poliţiştii din sindicatul Europol, licitaţia pentru noul sistem de supraveghere aduce semne de întrebare legate de costuri.
Cosmin Andreica, lider EUROPOL: Dacă analizăm ofertele de pe piaţă atât din România cât şi din alte ţări la liber vorbim despre un curs de 18.500 pentru fiecare camera montata. Adică aproape 55 de milioane de lei alocate prin PNRR.
Camere care pot citi numerele de înmatriculare ale maşinilor sunt montate şi acum pe drumurile naţionale şi pe autostrăzile din România. Aparţin Companiei de Drumuri sau autorităţilor locale, dar nu sunt omologate şi nu sunt acceptate ca probe în instanţă. Un sistem asemănător a trimis-o
pe Elena Udrea în închisorile din Bulgaria. Camerele inteligente din ţara vecină au depistat-o în trafic, pe când încerca să fugă în Grecia, după ce a fost condamnată la închisoare în dosarul Gala Bute.