Guvernul a aprobat Ordonanţa prin care se poate acţiona rapid, inclusiv prin împuşcare, împotriva urşilor agresivi
Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat miercuri premierul Florin Cîţu.
De Cornel Preda la 21.07.2021, 17:10Florin Cîţu a adăugat că Ordonanţa este o soluţie pe termen scurt şi că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi am putea avea implementată această strategie în cel mult un an.
„Această ordonanță este o măsură care vine pe termen scurt, pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populației de urși pe termen lung și înțeleg că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”, a afirmat Cîțu.
În cazul urșilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlați intervenția va fi graduală, existând posibilitatea să fie alungați, tranchilizați și împușcați.
Intervenţia împotriva urşilor va diferi în funcţie de risc
Robert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, a arătat că prin această ordonanţă se stabileşte "o procedură de intervenţie imediată în cazul în care în intravilanul localităţilor, în zonele locuite, există un pericol iminent la adresa siguranţei (...) persoanelor".
El a menţionat că ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu a putut fi prezent întrucât participă la reuniunea informală a miniştrilor de resort din UE, dar joi va organiza o conferinţă de presă pentru a vorbi despre această OUG.
"Scopul acestei OUG este salvarea vieţii oamenilor şi salvarea bunurilor create de om (...) În proiectul de OUG am definit ce înseamnă intervenţie imediată, am definit ce înseamnă intervenţie prin alungare, am definit ce înseamnă intervenţie prin tranchilizare şi relocare, respectiv ce înseamnă extragere prin împuşcare sau prin eutanasiere", a explicat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, intervenţia este diferită în funcţie de gradul de risc.
"În cazul în care riscul este redus, adică animalul a fost observat ocazional în jurul localităţilor sau intră în intravilan, sau se retrage la observarea oamenilor, se poate interveni prin îndepărtare prin alungare, cu diferite mijloace. În cazul riscului mediu, definit în prezenta OUG, se poate interveni prin îndepărtare prin tranchilizarea sau relocare. La acest risc se încadrează situaţiile în care animalul nu se retrage la observarea oamenilor, lansează un atac fals atunci când este surprins, a fost observat în repetate rânduri în intravilan, nu este oprit de măsurile de protecţie existente, de exemplu gardul electric, sau se hrăneşte cu resturi în prezenţa oamenilor", a afirmat Szep.
O a treia situaţie este cea de risc mare şi atunci este posibilă intervenţia prin eutanasiere sau chiar împuşcare.
"Acestea sunt situaţii extreme, pentru că vom încerca ca primele două metode să fie cele care, în cele mai multe cazuri, să le punem în operă. Aici sunt încadrate următoarele situaţii: dacă animalul este prins într-o capcană neautorizată şi prezină răni incompatibile cu viaţa, lansează un atac real asupra populaţiei, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanţelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită sau atacă animalele domestice în intravilan", a enumerat Robert Szep.
El a adăugat că la Ministerul Mediului este câştigat un proiect de 10 milioane de euro prin care va fi evaluată populaţia de urşi prin metode genetice, respectiv se va crea un sanctuar al urşilor, pe 60 de hectare, unde să fie relocate exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habituate.
Populaţia de urs din Braşov a crescut cu 65% din 2016 până în prezent
Populaţia de urs brun din judeţul Braşov a crescut cu aproximativ 65% în ultimii ani, conform estimărilor specialiştilor, de la 970 de exemplare în anul 2016 la peste 1.500 de exemplare în prezent. În contextul unor "numeroase incidente om-urs", autorităţile din judeţ solicită ministrului Mediului să dispună măsuri, la nivel central, "pentru evitarea pe viitor a unor situaţii similare care pun în pericol sănătatea şi viaţa populaţiei".
Cifrele privind numărul exemplarelor de urs din judeţul Braşov au fost făcute publice marţi, la finalul unei şedinţe la care au participat factorii de decizie din acest judeţ, şedinţă în care s-a discutat despre modul cum poate fi gestionată situaţia generată de urşii periculoşi.
"Reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov şi ai Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură prezenţi la întâlnirea de astăzi au arătat că din anul 2016, efectivele estimate ale speciei urs brun în judeţul Braşov au crescut de la 970 de exemplare la 1.052 de exemplare (2017), 1.162 de exemplare (2018), 1.287 de exemplare (2019) şi 1.468 de exemplare (2020). În prezent, populaţia de urs în judeţul Braşov depăşeşte 1.500 de exemplare, în condiţiile în care efectivul optim raportat la habitatul natural al speciei este de aproximativ 400 de exemplare. În privinţa pagubelor evaluate, acestea s-au ridicat la valoarea de 477.833 lei în 2019, 351.994 lei în 2020 şi 63.842 lei în acest an”, informează Prefectura Braşov, printr-un comunicat de presă.
Bărbat atacat de urs, la o stână din Prahova
Un bărbat a fost atacat de un urs, în timp ce se afla la o stână din zona localităţii prahovene Măneciu, el reuşind să scape după ce câinii au sărit în ajutorul său şi au alungat animalul sălbatic. La sfârşitul săptămâni trecute, mai multe persoane au sunat la 112 pentru a cere sprijinul autorităţilor după ce urşii ş-au făcut apariţia în diferite zone din judeţ.
Bărbatul, în vârstă de 71 de ani, a ieşit cu oile la păscut, sâmbătă, la o stână pe care o deţine în apropierea comunei Măneciu, au declarat, luni, reprezentanţi ai Poliţiei Prahova. La un moment dat, un urs l-a atacat pe cioban, provocându-i zgârieturi pe un antebraţ şi pe abdomen.
El a reuşit să scape cu ajutorul câinilor şi a ajuns singur acasă. Ulterior, un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă l-a evaluat din punct de vedere medical şi l-a dus la spital, însă nu a rămas internat.