Video Urșii fac legea în satele de la munte. O bătrână povestește că a stat câteva ore cu o ursoaică și puii ei în casă: ”Unde să mă ascund. Am stat în cameră”
Urşii s-au mutat în casele oamenilor la munte. O echipă Observator a filmat în zonele unde animalele sălbatice fac legea. O femeie povesteşte cum a trăit cu urşii în aceeaşi casă câteva ore, iar un bărbat îşi aminteşte cum a supraviţuit unei lupte corp la corp. Vă avertizăm că urmează imagini şi informaţii cu puternic impact emoţional.
În ultimul an, aproape că nu e zi fără un atac al urşilor undeva în ţară. Ultimul incident a avut loc dimineaţă în Lupeni, Harghita. Un bărbat de 29 de ani căuta o vacă rătăcită pe câmp, iar când a ajuns într-un stufăriş omul a fost doborât de un urs. Nu a avut nici măcar timp să reacţioneze. Localnicii spun că totul s-a întâmplat extrem de repede.
Localnic: ”A fost mușcat prin laterale, prin burtă, stomacul și spatele”
Bărbatul a fost preluat de un elicoper smurd pentru a ajunge cât mai repede la spital ca să fie operat.
Paul Tudor, medic UPU: ”Am găsit un bărbat conștient cu multiple plăgi la nivelul hemitoracelui drept abdominal, placi mușcate. Viața i a fost pusă în pericol dar deocamdata este stabil”
Oamenii din zonă spun că sunt terorizaţi de urşi. Lehel Kovacs, prima Lupeni: ”Urși avem de minim 5 ori cât ar trebui să fie”.
O ursoaică cu trei pui a intrat în casa unei bătrâne după mâncare
O echipă Observator a filmat în ţinutul urşilor pentru a vedea cum convieţuiesc oamenii şi animalele sălbatice.
Doamna Adela a stat câteva ore cu o ursoaică şi trei pui în casă. Animalele i au scotocit bucătăria şi chiar au deschis frigiderul, timp în care femeia s-a baricadat în dormitor.
Doamna Adela: ”Numai mierea au mâncat-o. Au năvălit pe bidonul cu miere, atât. Atât auzeam că țipau, urlau. Trei pui și ursoaica bătrână. (...) Unde să mă ascund. Am stat în cameră”
Şi în restaurantul din localitate urşii şi au făcut de cap. Oamenii spun că animalele iau localitatea la pas în căutarea hranei.
Localnic: ”Este și unul cu trei pui mici, este și unul mai mare. Dar e singurel ala”
Localnicii spun că nimic nu-i mai sperie pe urși
Localnicii spun că nici măcar emiţătoarele de sunet sau petarde nu-i mai sperie pe urşi. Oamenii au început să îşi instaleze garduri electrice de jur împrejurul proprietăţilor. Însă nu este întodeauna o soluţie.
Victimele urşilor au traume pe viaţă. Anton Tuţă are 67 de ani şi era un împătimit al muntelui. În urmă cu doi ani s-a dus pe un deal abrupt din zona Argeşului să se antreneze cu fiul său pentru a urca pe munte. A dat nas în nas cu ursul, iar din bătălia pe viaţă şi pe moarte bărbatul şi-a pierdut un picior.
Anton Tuțu: ”A venit ursul și mi-a smuls mușchiul din spate. M-a luat a doua oară și mi-a trosnit coastele cu labele cand s-a lăsat, apoi mi-a tras cu ghearele pe față, ca am și nasul spart, și a inceput să îmi rupă din femur”.
Turişti nu conştientizează peficolul şi mulţi îşi riscă viaţa pentru o poză cu ursul pe Facebook. Nici măcar alertele trimise de autorităţi nu îi sperie pe turiştii entuziasmaţi.
Reacția ONG-urilor la atacurile tot mai dese ale urșilor
Vânătoarea de urşi este interzisă din 2016. Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă ce prevede ca urşii care atacă gospodării să poată fi împuşcaţi în câteva ore. Activiştii de mediu contestă ordinul şi spun că se dă liber astfel la vânătoare.
Gabriel Păun, preşedinte Agent Green: ”Ursul care a venit şi pune în pericol vieţile omeneşti trebuie cu siguranţă imediat tranchilizat şi relocat şi apoi monitorizat”
Activiştii cred ca ursii ar trebui eutanasiați de medicii veterinari doar dacă reprezintă un pericol iminent și doar după o monitorizare prin GPS pe o perioada mai lunga de timp.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰