Imaginea Apocalipsei, la Rucăr. Case distruse, oameni luaţi de ape, copii smulşi de lângă bunici
O rupere de nori a lăsat în urmă imagini apocaliptice. În Rucăr, o zonă turistică din Argeş, şuvoaiele au rupt din munte bucăţi imense de piatră şi le-au rostogolit peste sat. O femeie a fost aruncată din casă şi purtată de ape zeci de metri, iar o fetiţă a fost smulsă de lângă bunici, de pe terasa vilei de vacanţă.
De Redactia Observator la 06.07.2019, 19:28O rupere de nori a lăsat în urmă imagini apocaliptice. În Rucăr, o zonă turistică din Argeş, şuvoaiele au rupt din munte bucăţi imense de piatră şi le-au rostogolit peste sat. O femeie a fost aruncată din casă şi purtată de ape zeci de metri, iar o fetiţă a fost smulsă de lângă bunici, de pe terasa vilei de vacanţă.
Viitura a avut o forţă incredibilă din cauza defrişărilor masive din zonă, spun localnicii. Unele dintre casele lor nu vor mai putea fi niciodată locuite: "Uite, doamna aici am găsit-o, în grămada asta de gunoi, era cu un calorifer în cap!
Doamne, Dumnezeule! Aici am găsit-o, nu o găsea nimeni!"
După un zgomot asurzitor, bolovani imenşi, copaci şi bucăţi de lemn s-au prăvălit peste sat. Au lovit pereţii caselor cu forţa buldozerelor şi au pus oameni în pericol de moarte. O femeie n-a apucat să fugă din calea şuvoaielor.
În momentul în care a venit viitura, femeia se afla în sufragerie, unde sunt crengi şi bolovani. A încercat să se salveze, a ieşit pe terasă, a coborât câteva trepte, însă a venit apa şi a purtat-o cu tot cu scări câţiva metri mai încolo. A fost găsită cu picioarele rupte şi a fost dusă cu ajutorul pompierilor la spital.
Ionel Dulamă, primarul comunei Rucăr: "Am găsit-o aproape îngropată în aluviuni şi cu scara interioară cu care a fost trasportata de apa undeva la 50 de metri, abia se mai auzea, noroc ca am identificat un zgomot."
O fetiţă de 12 ani a fost smulsă de ape din faţa bunicilor şi a fratelui mai mic, după ce un copac imens a rupt pereţii casei lor de vacanţă. E o minune că au supravieţuit, spune cu ochii în lacrimi tatăl copiilor.
Din casa lor construită la poalele muntelui au mai rămas câteva ziduri care abia se mai ţin în picioare. Prin sufrageria familiei, apele şi-au săpat drum, până jos în sat. Au luat cu cu ele maşini, mobilă şi electrocasnice.
E prima oară când aşezarea turistică e devastată de forţa naturii, după o furtună de cod portocaliu. Au căzut peste 50 de litri de apă pe metrul pătrat, într-o oră. Cât pentru o jumătate de lună.
La aproape 700 de metri altitudine, la poalele Munţilor Piatra Craiului, şuvoaiele care au pornit la vale spre comuna Rucăr au blocat canalul de scurgere cu pietre şi bucăţi de lemn.
Dezastrul ar fi fost cauzat de defrişările masive din zonă, acuză localnicii.
16 case din zonă sunt afectate, şase dintre ele nu mai pot fi locuite. Autorităţile vor acorda ajutor familiilor care nu aveau locuinţele asigurate. În zonă, însă, pericolul rămâne. Dacă munţii au fost dezgoliţi masiv de păduri, comuna va fi expusă în continuare inundaţiilor şi alunecărilor de teren.