Antena LIVE

Curs valutar

Video

Imagini din Muzeul Drents, la o săptămână după jaful tezaurului dacic. Un posibil suspect a fost surprins de un videointerfon în orașul Alkmaar

Poliţiştii olandezi au făcut publice fotografiile a doi dintre cei trei suspecţi reţinuţi pentru jaful de la muzeu. Anchetatorii au luat în custodie şi o femeie a cărei identitate nu a fost încă dezvăluită. Cel de-al patrulea suspect nu a fost găsit. Între timp, muzeul Drents unde s-a dat spargerea s-a redeschis. Sala de unde au fost furate exponatele din tezaurul dacic rămâne pentru moment, închisă.

De la 31.01.2025, 14:44
WhatsApp
Vezi și:

Poliția olandeză a dat publicității aseară fotografii cu doi dintre suspecți. Douglas Chesley Wendersteyt și Bernhard Zeeman sunt amândoi din Heerhugowaard, un oraș aflat la 180 de kilometri de muzeu. De acolo i-a ridicat poliția. Cercetările au arătat că ambii au un trecut infracțional bogat. Bernhard Zeeman ar fi fost implicat inclusiv în jafuri și a fost condamnat la închisoare pentru una dintre faptele comise cu violență. Și iubita unuia dintre suspecți a fost reținută, însă anchetatorii nu i-au dezvăluit încă identitatea.

Cei doi suspecți au fost ridicați dintr-un cartier al oraşului Heerhugowaard. 

Inițial, martorii au crezut că perchezițiile aveau legătură cu drogurile, nicidecum cu furtul din Muzeul Drents. Oamenii din zonă spun că, aparent, cuplul era retras și nu ieșea cu nimic în evidență.

"A fost un raid al polițiștilor, multe echipaje. Au intrat în casă peste ei", spune o vecină. "Este un cartier liniștit, cu case bune și locuri de joacă. Sunt multe naționalități aici, turci, polonezi", spune un alt martor. Prietenii cuplului au refuzat să ofere explicații.

Suspecții nu colaborează cu anchetatorii

Polițiștii au cerut din nou olandezilor să anunțe dacă au informații despre traseul suspecților după jaf. Ancheta a avansat după ce anchetatorii au găsit o geantă abandonată într-un cartier din Assen, care conținea mai multe haine. Suspecții nu au colaborat cu anchetatorii. Nu au vrut să dezvăluie care a fost rolul lor în jaful tezaurului și nici ce s-a întâmplat cu prețioasele obiecte din Tezaurul Dacic. Investigatorii din Țările de Jos spun că modul de operare din acest jaf este frecvent utilizat la furturile din bancomate.

Al treilea suspect a fost prins pe stradă. Când a văzut poliția, a încercat să fugă, dar a fost prins și încătușat. Ofițerii încă îl caută pe bărbatul surprins de camerele de supraveghere într-un magazin de bricolaj, cu două zile înainte de jaf.

Ieri au apărut noi imagini cu un posibil suspect, surprins de un videointerfon în orașul Alkmaar, înainte să fure Volkswagenul gri, cu care hoții au fugit și pe care l-au incendiat ulterior.

Ce se întâmplă dacă tezaurul nu este găsit

Dacă piesele furate nu sunt recuperate, statul român ar putea primi cel mult valoarea pentru care acestea au fost asigurate: între 400.000 și 500.000 de euro pentru fiecare brățară, iar pentru Coiful de la Coțofenești doar 4 milioane de euro. Specialiștii spun că sumele sunt ridicol de mici în raport cu semnificația uriașă a artefactelor pentru istoria României.

"Dacă plecam cu o sumă mai mare la evaluare, să zicem 100 de milioane de euro, măsurile de protecție ar fi fost pe măsura riscului", spune Cătălin Crăciunescu, avocat.

Avocații români susțin că autoritățile de la București ar putea acționa în justiție conducerea muzeului, pe motiv că nu ar fi luat măsuri adecvate pentru protejarea tezaurului dacic. Mai exact, nu ar fi fost folosite vitrine rezistente la lovituri de baros și nici depozite securizate pentru piesele cele mai valoroase pe timpul nopții.

Muzeul Drents, redeschis

Suspecţii reţinuţi în cazul furtului comorilor dacice de la Muzeul Drents din Assen vor fi audiaţi astăzi de un tribunal olandez, după care procuratura ar putea anunţa mai multe despre caz. Ei au fost reţinuţi iniţial pentru 72 de ore, conform procedurilor judiciare olandeze. La o săptămână după jaful care a făcut înconjurul lumii, Muzeul din Drents și-a redeschis porțile pentru vizitatori.

Zidul distrus în momentul jafului a suferit o reparaţie provizorie, iar lucrări permanente vor avea loc în perioada următoare. Zona unde a avut loc furtul este închisă în continuare publicului. Este într-o altă aripă a muzeului. Acolo au fost depozitate şi piesele de tezaur din colecţia Dacia. Reprezentanţii muzeului spun că această colecţie nu se mai află aici, la Assen, ci a luat deja drumul Româniiei, într-un transport secret, din raţiuni de securitate.

Cristi Popovici

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

tezaur tezaur dacic furt muzeu olanda romania muzeul drents suspecti
Întrebarea zilei
Cum faceţi față temperaturilor extreme din aceste zile?

Stau mai mult în casă

Mă îmbrac gros și ies oricum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cine poate să primească pensie de urmaș în 2025, după actualizarea legii....
Fanatik.ro
Publicat 22.02.2025
Îl mai știi pe Rapha Tudor din Lala Band? Ce s-a ales de el, după ce s-a retras...
Gandul
Publicat 22.02.2025
Se retrage SUA din România? Expert de la Washington: „Guvernul trebuie să...
Adevărul
Publicat 22.02.2025
Ce sport practică fiul lui Pepe, după aproape doi ani de înot. Micuțul este...
A1
Publicat 22.02.2025
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă...
CaTine
Publicat 22.02.2025
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe...
spynews.ro
Publicat 21.02.2025
Fostul tenismen ucrainean din Top 20 a dezvăluit ce i-a scris un coleg rus la...
GSP
Publicat 20.02.2025
Orașul subteran din România unde tinerii se pot căsători. Aici se află cea...
Click.ro
Publicat 22.02.2025
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei....
Useit
Publicat 22.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Ce se va întâmpla când Papa Francisc va muri. Cine anunță decesul, după ce...
libertatea.ro
Publicat 21.02.2025
Benny Blanco a declarat că Selena Gomez „și-a schimbat părerea” despre...
ZU
Publicat 22.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona...
Deparinti
Publicat 22.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de...
Medicool
Publicat 22.02.2025