Antena LIVE

Curs valutar

Imagini din interiorul celui mai mare focar de coronavirus din România, spitalul din Suceava

O echipă Observator a obținut imagini exclusive din interiorul celui mai mare focar de coronavirus din România, spitalul din Suceava.

De la 24.04.2020, 20:29
WhatsApp
Vezi și:

Cadrele medicale stau ore în şir în costume grele, prin care abia pot respira, şi nu se opresc nici măcar să bea apă. O infirmieră a pus în cuvinte toată durerea strânsă în ultimele luni.

Veronica Ciornei, infirmieră: Am băşici în câlcâi. Ăstea-s pălmile cu care luăm şpagă, suntem socotite că luăm şpagă! Vedeţi? Mâini muncite! Aşa câştigăm banii! Cu sudori de sânge!

Sunt cuvintele unei infirmiere care are, singură, grijă de 30 de bolnavi COVID. Şi e doar unul dintre supereroii pe care reporterii Observator i-au întâlnit în spitalul din Suceava. Descoperim împreună, în exclusivitate, cum arată lupta într-o secţie de terapie intensivă în pandemie.

Este aproape imposibil să intri în Spitalul Judeţean Suceava fără să te cuprindă teama. Suntem în cel mai mare focar de coronavirus din ţară. Locul în care, în fiecare zi, medici şi pacienţi luptă cot la cot cu moartea. Ca să reziste, la începutul fiecărei ture, au făcut din procedura de echipare un ritual de încurajare: "Aşa trebuie, să zâmbim! Zâmbetul e optimist, nu există altfel de zâmbet!".

Am luat combinezonul cu tot cu botoşi, o pereche de mănuşi, dar şi masca de protecţie, mai trebuie acum încă o pereche de mănuşi care se trage de data aceasta peste combinezon, ochelarii şi viziera.

Ghidul nostru este Sergiu Sângiorzan, medic epidemiolog detaşat la Suceava de la Miercurea Ciuc. Are un rol vital în spital: protejarea medicilor şi pacienţilor. Pentru asta a pus la punct un circuit de intrare ieşire care nu exista la Suceava. 

Chiar şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă, Raed Arafat, l-a sunat să-i ceară ajutorul. Acasă, Sergiu şi-a lăsat cei doi copii - un băieţel de 10 ani şi o fetiţă de numai un an.

Sergiu Sângiorzan, medic epidemiolog: Bineînţeles că mi-a îngheţat puţin sângele în mine, dar după aceea am stat şi m-am gândit că sunt şi alte cadre medicale aici care se dedică pacienţilor şi atunci am zis de ce nu? Pot să vin şi eu să ajut, să pun umărul cât pot.

Sergiu Sângiorzan, medic epidemiolog: În zona aceea este secţia de neurochirurgie. Acum, de fapt, nu prea mai există secţii. Sunt doar zone COVID şi non Covid. Tot palierul ăsta, tot ce vedeţi şi în stânga şi în dreapta, e zonă COVID.

Pe holuri, ne-a atras atenţia o infirmieră. Singură pe tură, la aproape 30 de pacienţi. O muncă titanică. Totuşi, astăzi, este fericită: unul dintre pacienţi a putut să se ridice în picioare.

Veronica Ciornei, infirmieră: Am băşici în câlcâi. Ăstea-s pălmile cu care luăm şpagă, suntem socotite că luăm şpagă! Vedeţi? Mâini muncite! Aşa câştigăm banii! Cu sudori de sânge! Dar nu este ruşine sau să zic că nu pot! Îmi dau lacrimile fiindcă în ceea ce fac pun suflet! Şi mi-e drag când externez pacienţi pe picioarele lor. Îmi creşte inima, deci sunt plină aşa de ...

În toată această secţie, altădată de Neurochirurgie, sunt internaţi acum 40 de bolnavi care au coronavirus. Noaptea, cel puţin aici, turele sunt asigurate de doar un medic şi una sau cel mult două asistente.

Peste 500 de bolnavi sunt trataţi acum în spitalul de la Suceava. Printre ei, este şi Dorina Sandu, angajată a Colegiului Medicilor. Femeia şi-a revenit spectaculos după ce coronavirusul a doborât-o în doar câteva zile.

Dorina Sandu, pacient covid-19: Mi-a fost foarte rău. Am avut saturaţia 74 şi am ajuns în stadiul în care eram. Nu pot să spun de unde am luat virusul. Nu știu de unde și cum. Celor de afară le-aș spune să stea acasă, așa cum e, că nu ia virusul. E cumplit! E cumplit!

Eroii acestor oameni sunt medicii şi asistentele. Dar nu toţi îşi iau misiunea în serios. În timp ce unii vin de la sute de kilometri să ajute, alţii pleacă. Peste 100 de angajaţi ai spitalului au făcut cereri pentru concedii sau de pensionare.

Anda Vizitiu, asistentă chirurgie: Când plecăm de acasă facem o cruce şi cu Doamne Doamne înainte. Echipamentul este foarte greu de purtat. Suntem ude leoarcă.

Cel mai greu ne-a fost să intrăm în secţia de Terapie Intensivă. Locul unde aerul e viaţă.

În toată secţia, aici, la Anestezie şi Terapie Intensivă sunt în acest moment 24 de pacienţi. Șase dintre ei sunt în stare gravă şi sunt intubaţi.

Laura Leucă, medic ATI: Încercăm să le administrăm oxigen, să-i aşezăm în poziţia pe burtă, care-i ajută destul de mult. Sunt şi câțiva care s-au îmbunătăţit, doamnele pot să mănânce de exemplu. De fapt, asta e adevărata provocare. Să stăm îmbrăcaţi aşa opt ore, fără să putem bea apă. Că de mâncare şi de altele, uităm.

De trei săptămâni, Spitalul Suceava este militarizat. Echipa care a preluat conducerea a luat practic totul de la zero. În secţii, au găsit dezastru. Medici şi pacienţi infectaţi laolaltă. Şi un sistem la un pas de colaps.

Daniel Derioiu, managerul militar al Spitalului Judeţean Suceava: Am reuşit să asigurăm din personalul angajat al spitalului apoximativ 50 la sută să fie adus înapoi, să fie recuperat, apt de muncă.

Ionel Oprea, coordonator militar la spitalului din Suceava: Cel mai greu de rezolvat a fost reacţia oamenilor. Pentru că i-am găsit obosiţi. Sunt unii care, să ştiţi, lucrează de atunci şi au lucrat non-stop, zile întregi. Unii obosiţi, unii speriaţi, alţii reactivi.

Directorul medical al spitalului, înlocuit recent cu un medic militar, s-a întors ieri la muncă. Iar astăzi şi-a anunţat demisia. El este acuzat, printre altele, că a chemat toţi angajaţii la spital, invocând un ordin de ministru care, în realitate, nu a existat.

2.477

numărul cazurilor confirmate la Suceava

Suceava conduce în topul infectărilor cu 2.477 de cazuri. Peste 500 sunt cadre medicale. Printre bolnavi este şi Arhiepiscopul Pimen, în vârstă de 90 de ani. Şase contacţi ai Înaltului Prelat au fost confirmaţi pozitiv astăzi.

Nici până acum nu a fost identificat pacientul zero care a transformat Suceava într-o bombă epidemiologică. Procurorii încearcă să facă lumină în acest caz.

Citește și:
Coronavirus, 24 aprilie. 567 de decese în România, peste 10.000 de îmbolnăviri
O doctoriță din Suceava spune că s-a tratat singură de COVID-19: „Am trecut prin toate fazele urate și grele ale bolii”
Peste 1.000 de medici din România s-au infectat cu noul coronavirus. Cifrele pe județe
Andreea Petrescu

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec. ...

suceava spital coronavirus focar pacient asistenta
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024