Imagini surprinse la o zi după ce Observator a arătat cum pacienţii Covid internaţi în cort imploră după ajutor
Sunt 266 de zile de pandemie şi încă aşteptăm cel mai bun tratament. După ce Observator a difuzat imagini în exclusivitate de la spitalul Pantelimon cateva din problemele pacienţilor ţinuţi în frig în cort s-au rezolvat.
De Redactia Observator la 01.12.2020, 20:13- Spitalul Pantelimon nu este pe lista spitalelor COVID.
- Până la primirea rezultatului de la testul PCR, pacienţii aşteaptă în cort.
Bolnavii de COVID-19 au dormit în căldură, omeneşte. Dar sunt departe de condiţii demne de un spital. Responsabilii încă analizează!
Au căutat tratament şi au trecut prin iad. Infectaţi cu SARS-CoV-2 şi dependenţi de tuburi de oxigen, zece pacienti au degerat ore în şir în corturi neîncălzite. Au dormit ca în gară: îmbrăcaţi cu geci, căciuli şi încălţaţi! Disperaţi, au cerut pături de acasă. Curtea spitalului Pantelimon semăna mai degrabă cu o tabără de refugiaţi.
Între timp, preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Sănătăţii vizitau un alt spital din Bucureşti şi ţineau discursuri mobilizatoare. A fost nevoie ca imaginile Observator să ajungă la cel mai înalt nivel pentru ca lucrurile să se schimbe. Deocamdată, bolnavii au căldură.
Dragoş Daviţoiu- manager Sp. Pantelimon: Avem cortul de o lună şi jumătate. E prima dată când s-a defectat, nu mai băga generatorul de căldură.
Dar au rămas multe alte probleme.
Pacient: Ne-am dus la toaletă şi ne-am şters cu şerveţele umede. Nu se poate să nu poţi să îţi faci un duş. De vineri, de când am plecat de acasă. N-ai unde! E o targă de 50 cm. Nu poţi să te întorci. E cumplit!
Spitalul Pantelimon nu este pe lista spitalelor COVID. Acolo ajung, la urgenţă, cazurile suspecte. Până la primirea rezultatului de la testul PCR, aşteaptă în cort. Cei care ies pozitiv, rămân aici într-o altă zonă a aceluiaşi cort. Pot sta până se vindecă sau pot alege transferul într-un alt spital, la kilometri distanţă de Bucureşti şi de familii. În Capitală, nu mai sunt locuri libere.
Fiorela Costea- purt. cuv. Sp. Pantelimon: În această dimineaţă erau 51 de pacienţi în UPU. În contextul în care, Unitatea de Primiri Urgenţe are, fără acest cort, 27 de locuri capacitate. Marea majoritate a pacienţilor care sunt în cort refuză transferul la alte spitale. Toată lumea vrea în Bucureşti.
În faţa spitalului, rudele pacienţilor aşteaptă, neputincioase, o veste de la cei din corturi.
Aparţinătoare pacient: Acum m-a sunat că îi piuie oxigenul, nu mai poate să respire, nu e nimeni lângă ea. Îl duc acasă, sunt şi eu cadru medical, îl duc acasă, îi fac eu tratamentul care trebuie şi aia e, eu nu pot să o las în cort! Păi, ea are o muşama pe jos şi stă la 20 cm de pământ. Om care nu poate să respire, să ne înţelegem!
Tot ieri, autorităţile promiteau că pacienţii din corturi vor fi mutaţi în spitale. Doar că, practic, e imposibil. Cu alte cuvinte, se rezolvă, dar nu se poate.
Fiorela Costea- purt. cuv. Sp. Pantelimon: Unul dintre spitalele care s-a deschis ca suport COVID este spitalul Malaxa. Malaxa ne primeşte doar pacienţi care nu au nevoie de oxigen pentru că nu au oxigen la dispoziţie. Dacă şi Monza se va deschide în acelaşi fel, rămânem tot cu ochii în soare.
Peste 13.400 de români, pozitivi la Sars-Cov2, sunt internaţi în spitalele din întreaga ţară. 1.259 se luptă pentru viaţă la terapie intensivă. Pe hârtie, numărul de noi infectări a scăzut la 4.272 de cazuri. Doar că, din cauza perioadei de sărbători, s-au prelucrat puţin peste 15 mii de teste.