Românii se testează tot mai des de coronavirus, la cerere, de teama unei infecții
Cu mic, cu mare, la testare! 60.000 de teste au fost realizate în doar două zile, număr record pentru România. Mai mult de o treime au fost făcute la cerere, deşi a trecut perioada concediilor. E un semn că tot mai mulţi oameni vor să ştie dacă sunt sau nu infectaţi. Odată cu numărul testelor, creşte şi timpul de aşteptare - rezultatele vin, ca în luna august, în 2-3 zile.
De Andreea Milea la 09.10.2020, 21:04- Circa 60.000 de români s-au testat de coronavirus în ultimele două zile.
- Aproape jumătate dintre testele de coronavirus sunt efectuate la cerere.
Cunosc pe cineva diagnosticat, s-au întâlnit cu cineva suspect de coronavirus sau chiar au simptome. Sunt motivele care îi îngrijorează şi îi determină pe oameni să se programeze sau să meargă de urgenţă la o testare.
Numărul celor care vor să se testeze este chiar mai mare decât cel indicat de cifrele oficiale. Unii nu vor să achite tariful, alţii sunt prea speriaţi că ar putea fi bolnavi.
Specialiştii avertizează că persoanele care au deja simptome sau contacţii direcţi ai celor infectaţi nu ar trebui să meargă singuri să se testeze. Ei ar trebui să sune la Direcţia de Sănătate Publică sau la Urgenţe.
Emilian Imbri, manager Spital Victor Babeş: Sunt persoane care vin, ignorând că ar putea să transmită sau să fie într-adevăr infectate. Vin la poarta spitalului şi spun "nu mă simt bine", sunt contact şi nu mă simt bine. Majoritatea vin cu maşina personală. Ei trebuie să vină conform normelor de protecție.
În ultimele 24 de ore au fost prelucrate peste 29.000 de teste. Dintre care 40% au fost făcute la cerere. Comparativ cu ziua de ieri, astăzi avem în plus peste 400 de teste făcute în afara definiției de caz.
Şi în Europa creşte constant numărul de teste efectuate. În Franța, de exemplu, procedura este gratuită.
Radu Lupescu, medic român stabilit în Franţa: Cine le achită? Statul francez. Sunt o sumedenie de teste. Securitatea socială rambursează o anumită sumă pentru fiecare test care este făcut direct laboratorului.
În Italia, care resimte şi ea din plin valul doi, mii de oameni vor neapărat să afle dacă sunt bolnavi. Aşa că stau la coadă în faţa centrelor de testare, chiar şi noaptea.