Antena LIVE

Curs valutar

Interregional Călători şi-a ''adjudecat'' 13 trenuri electrice noi, la licitaţie. CFR Călători va contesta hotărârea: spune că a oferit un preţ mai mic decât arată documentul

Interregional Călători va opera cu 13 rame electrice noi, după ce a câştigat licitaţia, în faţa companiei CFR Călători, în cadrul procedurii de achiziţie "Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziţie a materialului rulant nou achiziţionat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători" - CSP-L2. CFR Călători va contesta hotărârea comisiei de achiziţie desfăşurată prin Bursa Română de Mărfuri.

De la 15.12.2024, 16:21
WhatsApp
CFR Călători va contesta hotărârea Facebook

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunţat, vineri, finalizarea procedurii de evaluare tehnică şi economico-financiară a ofertelor înaintate de cei doi operatori feroviari - CFR Călători şi Interregional Călători - în cadrul procedurii de achiziţie CSP - L2.

"Astfel, în urma încheierii etapei a II-a alocată pentru tranzacţionare, Comisia de analiză şi evaluare a ARF a acceptat valoarea cea mai bună obţinută electronic şi a hotărât adjudecarea şi acordarea dreptului de a semna contractul, operatorului economic Interregional Călători, la valoarea compensaţiei unitare exprimată în lei/tren-km de 24,98 lei. Totodată, ARF a acceptat şi nominalizat cu statut de rezervă oferta societăţii CFR Călători, la valoarea compensaţiei unitare exprimată în lei/tren-km de 24,99 lei", se spune în anunţul ARF, postat pe pagina de Facebook.

Pentru pachetul CSP-L2 vor fi alocate 13 rame electrice (12+1 rezervă), materialul rulant nou achiziţionat de către ARF prin fonduri europene nerambursabile, ce vor fi folosite pentru prestarea serviciului de transport feroviar public de călători, distribuite pe cele 4 rute ale pachetului. Anual, aceste rame vor efectua 14.600 de rute (dus-întors), cu un total de 4.028.408.64 tren-km.

Pe acelaşi subiect

Serviciile din acest al doilea contract vor acoperi rute magistrale electrificate din nord-vestul şi centrul ţării, contribuind la îmbunătăţirea serviciilor feroviare ce deservesc municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Arad, Timişoara, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Deva.

Aceste contracte au prevăzută o valabilitate de maximum 48 luni şi, respectiv, 50 de luni, şi vizează patru rute de serviciu public, respectiv: Bucureşti Nord - Braşov - Cluj Napoca, Bucureşti Nord - Braşov, Braşov - Deda - Cluj Napoca, Cluj Napoca - Deva - Timişoara Nord.

Precizăm că, începând cu 24 decembrie 2023, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de călători se atribuie prin proceduri competitive, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007.

Licitaţia a fost derulată prin intermediul platformei electronice independente de licitaţii a Bursei Române de Mărfuri, iar procedura de achiziţie al celui de al treilea lot (CSP-L3) va continua la începutul anului viitor, precizează ARF.

Pe 29 noiembrie 2024, trei operatori au depus oferte în cadrul licitaţiilor pentru atribuirea a încă două contracte de servicii publice de transport feroviar de călători, care se vor implementa cu 25 de trenuri noi Alstom Coradia Stream, potrivit informaţiilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF) remise Agerpres.

Cele trei companii sunt: CFR Călători, Interregional Călători şi Transferoviar Călători.

În cadrul celor două proceduri cu termen de depunere 29 noiembrie, din cele trei proceduri pilot derulate de ARF, au fost înregistrate următoarele oferte: pentru CSP-L2 - CFR Călători şi Interregional Călători, iar pentru CSP-L3 - CFR Călători şi Transferoviar Călători.

Pachetele de servicii publice incluse în cele două licitaţii vor fi implementate cu sprijinul a 25 trenuri RE-IR1 Alstom Coradia Stream, parte dintre cele 37 trenuri contractate de ARF de la Alstom Ferroviaria SpA, cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile.

Aceste contracte includ un număr de trenuri şi rute de circulaţie, detaliate pe cele două loturi, astfel: CSP-L2 - 13 trenuri şi patru rute, respectiv: Bucureşti Nord - Braşov - Cluj Napoca, Bucureşti Nord - Braşov, Braşov - Deda - Cluj Napoca, Cluj Napoca - Deva - Timişoara Nord, iar CSP-L3 - 12 trenuri şi patru rute, respectiv: Bucureşti Nord - Suceava, Bucureşti Nord - Iaşi, Bucureşti Nord - Galaţi, Iaşi - Cluj Napoca.

''Utilizarea trenurilor în cadrul unor contracte de servicii publice atribuite competitiv face parte din strategia naţională de asigurare a tranziţiei de la o piaţă a contractelor atribuite exclusiv direct la unele atribuite exclusiv prin licitaţii, astfel încât calitatea serviciilor de transport să crească, precum şi eficienţa acestora în contextul reducerii nevoii de compensare", precizează ARF.

CFR Călători va contesta hotărârea

CFR Călători anunţă că va contesta hotărârea comisiei de achiziţie desfăşurată prin Bursa Română de Mărfuri privind repartizarea a 13 rame electrice noi. ”Referitor la licitaţia organizată de către Bursa Română de Mărfuri (B.R.M) pentru atribuirea de către Autoritatea de Reformă Feroviara (ARF) a contractului de achiziţie Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziţie a materialului rulant nou achiziţionat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători, aferente Contractului de servicii publice lot 2, CSP -L2,  pachet prin care vor fi alocate un număr de 13 rame electrice pentru operarea pe 4 rute, CFR Călători precizează că, în termenul legal, va înainta contestaţie la Hotărârea comisiei de achizitie prin care a fost declarat câştigător operatorul privat de călători INTERREGIONAL CALATORI SRL”, transmite compania duminică.

Contestaţia se bazează pe faptul că în conformitate cu ultima ofertă acceptată de către sistemul organizat de către  B.R.M, oferta CFR Călători a fost de 24.84 lei/km şi nu 24.99 lei/km aşa cum se arată în Hotărâre, preţ la care operatorul INTERREGIONAL CALATORI SRL nu putea fi declarat, sub nici o formă, câştigător în dauna CFR Călători.

”CFR Călători , care reprezintă peste 80% din piaţa de transport feroviar de călători este şi singurul operator care a început deja operarea primei rame electrice din primul lot de 12 rame, cu toate problemele inerente începutului de drum, probleme care NU s-au datorat CFR Călători dar pe care compania le-a considerat ca fiind obligatoriu de a fi depăşite în vederea creşterii calităţii serviciului de transport prin operarea materialului rulant nou care este achiziţionat prin diferite programe, de către statul Român. În acest sens CFR Călători a participat şi va participa la toate procedurile organizate pentru atribuirea spre exploatare a acestui material rulant nou”, informează compania.

De asemenea, precizează că va uza de toate căile legale pentru ca acest material rulant nou să fie alocat pentru operare către CFR Călători, cu atât mai mult cu cât se estimează că exploatarea acestuia şi condiţiile care trebuie a fi îndeplinite, în fapt logistica necesară precum şi calificarea personalului, nu pot fi asigurate în acest moment şi nici chiar în viitorul apropiat, de nimeni altcineva în afara de CFR Călători.

”Din păcate prin criteriile de calificare pentru participarea la licitaţie nu se solicită dovezi clare ale capacităţii de exploatare, remizare, certificare a personalului din punct de vedere al siguranţei feroviare pe secţiile ce urmează a fi deservite ci simple declaraţii că ele vor putea fi îndeplinite după eventuala livrare. CFR Călători este o companie responsabilă a cărei prioritate este transportul călătorilor pe calea ferată în siguranţă şi în condiţii decente, cu toată subfinanţarea cronică la care a fost supusă în ultimii ani”, se mai arată în comunicatul CFR Călători.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

tren cfr cfr calatori
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025