Intervenţie cu şenilata pentru o adolescentă de 17 ani, însărcinată, care intrase în travaliu într-un sat din Moeciu
În timp ce salvatorii încercau să ajungă la ea pe traseul dificil, în pantă şi acoperit de zăpadă, o vecină a jucat practic rol de moaşă. Şi a ajutat-o pe fată să nască, urmând indicaţiile primite prin telefon de medicii de la ambulanţă.
De Redactia Observator la 16.01.2019, 09:10În timp ce salvatorii încercau să ajungă la ea pe traseul dificil, în pantă şi acoperit de zăpadă, o vecină a jucat practic rol de moaşă. Şi a ajutat-o pe fată să nască, urmând indicaţiile primite prin telefon de medicii de la ambulanţă. Din primele informaţii se pare că tânăra mămică a fost cea care s-a temut să meargă la spital, pentru că părinţii nu ar fi fost acord cu sarcina.
După o misiune aproape imposibilă, când afară deja se înoptase, medicii au reuşit să ajungă la casa din satul Măguricea. Au urcat cu şenilata prin nămeţi aproape doi kilometri. Un traseu dificil, pe care au avut nevoie să folosească inclusiv troliul din dotare pentru a răzbi.
Ciprian Sfreja, ISU Braşov:Intervenţia a fost dificilă, drumul era impracticabil, era un drum în pantă, acoperit cu zăpadă şi din această cauză nu s-a putut realiza accesul cu echipajele noastre SMURD şi Ambulanţa.
Adolescenta intrase în travaliu încă de dimineaţă.
Alexandra Nicu, coordonator dispecerat SAJ Braşov: Eu am fost apelată de o doamnă care locuia în apropierea acestei tinere. Am ţinut legătura telefonică aproape continuu, ea a făcut ceea ce i-am spus eu.
La indicaţiile prin telefon ale medicului, vecina a devenit practic moaşă de ocazie şi a ajutat-o pe fată să nască până când echipajul a ajuns la ea.
Alexandra Nicu, coordonator dispecerat SAJ Braşov: A făcut ce i-am spus, exact ceea ce i-am spus, i-am explicat cum să măsoare, unde să lege, cum să taie, astfel încât să nu se exangvinizeze copilul în timp, copilul pierde sângele prin cordonul ombilical, dacă nu e legat destul de repede.
Medicii ajunşi la faţa locului au găsit-o pe mamă şi pe fetiţa nou-născută în stare bună şi le-au preluat în grijă.
Ciprian Sfreja, ISU Braşov: Mama respectivă a născut o fetiţă perfect sănătoasă, sunt în stare bună, au fost transportate de către medici la Maternitatea din Braşov.
Din primele informaţii se pare că nu condiţiile meteorologice au dus la naşterea la domiciliu, ci chiar adolescenta ar fi ales această variantă, de teamă, pentru că părinţii ei nu au fost de acord cu sarcina.