Invenţia salvatoare de 7.000 de lei care poate să-i scape pe români de pagube mult mai mari: "Normal că aş cumpăra"
O mașină electrică în flăcări poate fi stinsă abia după 24 de ore. Pericolul este imens, mai ales dacă iincendiul se produce într-o parcare subterană, iar astfel de cazuri au tot fost. Luna trecută, în Japonia au fost distruse zeci de autoturisme într-o astfel de parcare, după ce o maşină electrică s-a aprins. Şi în ţara noastră au fost cazuri de autoturisme electrice care au luat foc în mers sau când erau la încărcat. Pentru a preveni astfel de tragedii, specialiștii de la NASA au realizat o pătură antifoc. Dispozitivul a fost prezentat şi în ţara noastră.
De Redactia Observator la 04.10.2024, 14:22Potrivit specialiștilor, un autoturism electric în flacări este mult mai greu de stins decât unul clasic, mai ales dacă incendiul s-a produs în subteran. Soluţia salvatoare ar fi pătură antifoc, care poate limita pagubele.
"Pătura a fost concepută împreuna cu cei de la NASA şi au reuşit să ajungă să aducă pătura să reziste până la 2.500 de grade ceea ce o face foarte specială", ne spune Călin Farcău, antreprenor.
Efectul este valabil şi pentru trotinetele electrice
Parcul de maşini electrice în circulaţie în ţara noastră este relativ nou. Sunt peste 42 de mii de autoturisme, iar vârsta lor nu depăşeşte în medie 7 ani, spun specialiştii. La nivel mondial însă incendii la trotinete și mașini electrice sunt extrem de frecvente.
- Se vor dubla facturile la energie, în doar câteva luni. Schemă de ajutor pentru persoanele cu venituri mici
- Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025. Burduja: Acei români să primească un sprijin din partea statului
- Românii renunţă la mașinile electrice și vor hybrid. "Nu am încredere în durata de viață a bateriilor"
"Pătura poate fi folosita de oricine, trebuie să fie două persoane care sa stie sa o ia, sa acopere autovehiculul sau ce este in flacari si poate fi achizitionata atat de persoane fizice cat si de institutii publice", explică Farcău Călin.
O pătură ce poate stinge un singur incendiu costă aproximativ 7.000 de lei în timp ce una destinată profesioniștilor, ce poate fi folosită chiar și la 30 de intervenții ajunge să coste 18 mii de lei. "Normal că aş cumpăra din cauză că am văzut ce beneficii poate să-mi aducă şi cum anume poate să oprească focul şi să nu mă trezesc că îmi explodează maşina", mărturiseşte un bărbat.
Statistic vorbind, riscul de incendiu la o mașină electrică este de 60 de ori mai mic, față de autorismele cu motor pe benzină sau motorină.