CSAT, convocat de Iohannis pe 20 iunie pentru a discuta despre sistemul Patriot cerut de Ucraina
Ședința CSAT va fi convocată săptămâna viitoare, joi, pentru a discuta despre sistemul Patriot solicitat de Ucraina din partea României. "Problema este de actualitate, cu siguranță", spune Klaus Iohannis.
De Redactia Observator la 11.06.2024, 16:57UPDATE. Cum arată ordinea de zi a ședinței CSAT din 20 iunie
"Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:
- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
- Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;
- Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
- Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;
- Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.
- SURSE: MApN nu vrea să donăm un sistem Patriot Ucrainei. CSAT, convocat după alegeri
- Ce spune Ciolacu despre transferul unui sistem Patriot în Ucraina: "Decizia nu va fi de a slăbi siguranța României"
- Ucraina: Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie
În cadrul ședinței CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale", a transmis Administrația Prezidențială.
"Problema este de actualitate, cu siguranță. Eu voi convoca o ședință a CSAT pentru săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta și această chestiune", spune Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.
Subiectul cedării unui sistem Patriot a fost lansat de președintele Klaus Iohannis, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă.
"Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și în acest fel în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci sigur am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să putem problema, ce putem să oferim și evident ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană", a spus Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii avute cu Joe Biden.
În ce scenarii ar putea România să ofere Ucrainei un sistem Patriot
Oficial, ne mai gândim, dar zarurile ar fi fost aruncate. Nu ne permitem să cedăm Ucrainei un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, cum ne cer aliaţii NATO în frunte cu preşedintele Statelor Unite. Analiza făcută de ministerul Apărării arată că am fi prea vulnerabili în cazul unui atac, au precizat surse Observator săptămâna trecută, chiar dacă în curând al doilea sistem Patriot al nostru va fi funcţional.
Există două scenarii: fie vom disloca temporar bateria Patriot în Ucraina, iar Aliații vor instala și ei, tot temporar, un sistem similar în România, fie îl vom dona Ucrainei, dar în acest caz SUA va deconta costul din pachetul de ajutor de 60 de miliarde dolari pentru Ucraina, mai exact România va primi bani pentru a achiziţiona altceva.