Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video SURSE: MApN nu vrea să donăm un sistem Patriot Ucrainei. CSAT, convocat după alegeri

Oficial, ne mai gândim, dar zarurile ar fi fost aruncate. Nu ne permitem să cedăm Ucrainei un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, cum ne cer aliaţii NATO în frunte cu preşedintele Statelor Unite. Analiza făcută de ministerul Apărării arată că am fi prea vulnerabili în cazul unui atac, spun surse Observator, chiar dacă în curând al doilea sistem Patriot al nostru va fi funcţional.

de Cristi Popovici

la 05.06.2024 , 20:14

În poligonul de la Capu Midia, 1.300 de militari din ţară şi nouă state aliate operează sisteme de rachete şi aeronave româneşti. După exerciţiile care durează 12 zile, al doilea sistem Patriot de la noi din ţară va fi gata de misiune. Primul sistem Patriot este operaţional din 2021. După ce va intra în funcţiune şi cel care este testat acum, va trebui să mai aşteptăm, însă. Celelalte sisteme ar putea fi utilizate abia la finalul anului viitor. În total, statul a cumpărat șapte asemenea sisteme de apărare anti-aeriană, iar patru au fost livrate. Vorbim despre cea mai scumpă achiziţie pentru Apărare din istoria ţării. Un sistem Patriot costă peste un miliard de dolari. Iar o rachetă, patru milioane de dolari.

CSAT, convocat abia după alegeri

Aliaţii noştri din NATO fac presiuni de mai mult de o lună ca să cedăm Ucrainei un sistem Patriot. A spus-o răspicat şi Joe Biden, când l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Albă. Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, crede că România trebuie să dea cât mai curând răspunsul, chiar dacă este o chestiune delicată. "Nu putem să ignorăm rugăminţi la nivel politic pentru că nu suntem într-o asemenea situaţie. Această discuţie are loc între specialiştii militari, cei din apărarea aeriană şi cei de la nivelul Joint şi cei de la nivelul politic, care va trebui să decidă", a declarat Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO.

Vezi și

"În măsura în care în final se cedează ceva, România trebuie să primească altceva. Altfel, nu se va face nimic", declara Klaus Iohannis pe 22 mai. Sursele Observator spun că abia după alegerile locale şi europarlamentare ar urma să fie convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care va hotărî dacă cedăm Ucrainei un sistem Patriot.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » SURSE: MApN nu vrea să donăm un sistem Patriot Ucrainei. CSAT, convocat după alegeri