Istoria Hamburgerului, chifteluţa americană cu nume nemţesc
„Începuturile” Hamburgerului sunt neclare. Interesant este faptul că deşi este asociat cu Statele Unite numele său vine de la oraşul nemţesc Hamburg.
De Redactia Observator la 09.05.2014, 00:30„Începuturile” Hamburgerului sunt neclare. Interesant este faptul că deşi este asociat cu Statele Unite numele său vine de la oraşul nemţesc Hamburg.
Unii istorici cred că hamburgerul a fost inventat de un bucătar căruia i-a venit ideea să aşeze o bucată de carne tocată între două felii de pâine, dar nu se ştie cine a fost acela. De-a lungul timpului s-a vorbit despre mai mulţi bucătari care ar fi inventat mâncarea preferată de la fast food.
Totuşi, unul dintre posibilii părinţi ai chifteluţei servite în chiflă este Charlie Nagreen din Wisconsin. La 15 ani acesta vindea aşa numitele „fripturi Hamburg” la standul său, în timpul unui festival local, Outagamie Country Fair. Fără succes însă pentru că oamenii nu voiau să piardă distracţia pentru a se opri să ia masa. Aşa că s-a hotărât să resolve problema.
Pentru ca oamenii să se poată plimba în linişte dar şi să mănânce ceva gustos, el s-a gândit să aşeze bucata de carne între două felii de pâine. Ideea sa a fost bine primită de public, iar felul de mâncare a fost cunoscut drept „hamburgerul Charlie” şi servit până la moartea autorului.
Şi despre bucătarul Fletcher Davis s-a spus că ar fi un părinte al hamburgerului. Localnicii spuneau că Davis vindea sendvişuri cu carne de vită, fără a fi dat însă vreun nume invenţiei sale.
Într-o altă versiune, hamburgerul ar fi luat naştere în Germania, prin 1891, când bucătarul Otto Kuasw, care-şi avea taraba în portul Hamburg din Germania, a creat un sendviş foarte popular printre marinari. Era făcut din file de vită prăjit în unt, servit cu un ou fript şi două felii de pâine, prăjite şi ele.
sursă: historia.ro