Klaus Iohannis, printre cei aproape un milion de români care au luat lumină de Paştele Catolic
Noaptea trecută, bisericile catolice s-au umplut de credincioşi la Slujba de Înviere. Şi preşedintele Iohannis s-a recules la o biserică din Sibiu.
De Redactia Observator la 01.04.2018, 21:10Noaptea trecută, bisericile catolice din ţară s-au umplut de credincioşii care au asistat la Slujba de Înviere. S-au adunat în jurul focului sfânt, aprins lângă lăcaşurile de cult, şi au luat lumină. Au mers apoi în procesiune cu lumânări aprinse. Şi preşedintele Klaus Iohannis s-a recules la o biserică romano-catolică din Sibiu.
Înainte de miezul nopţii, focul aprins în faţa Catedralei Sfântul Iosif, din Bucureşti, a fost binecuvântat. De aici s-a luat lumina care s-a răspândit apoi printre credincioşii adunaţi în biserică.
Francisc Doboş, preot:
E trecerea de la moarte la viaţă, e trecerea de la întuneric la lumină. Este momentul culminant, pentru celebrarea bisericii.
După slujbă, credincioşii conduşi de preoţi au pornit în procesiune în jurul catedralei. A fost momentul în care oamenii s-au gândit la cei din jurul lor.
Peste 870.000 de catolici trăiesc în România, în special în Transilvania. Însă procesiunile au scos în stradă oameni indiferent de confesiune.
Întoarcerea spre case s-a făcut cu multă grijă. Tradiţia spune că norocul credinciosului sporeşte, dacă lumânarea nu se stinge pe drum.
Ritualul catolic cere ca enoriaşii să se întoarcă la biserică în ziua de Paşte cu bucatele pe care le vor mânca la prânz, pentru a fi sfinţite.
Francisc Doboş, preot:
Devine o împărtăşanie şi prânzul din familie. Prânzul din familie nu este separat de viaţa liturgică.
Şi preşedintele Klaus Iohannis a mers la slujba de Paşte, la biserica romano-catolică Sfânta Treime din Sibiu. Şeful statului este de religie protestantă, dar soţia sa este catolică.