Lacul Firiza din Maramureş, scăpat de gunoaie cu ajutorul voluntarilor. Ce au descoperit acolo i-a şocat
Mai mulţi iubitori ai sporturilor nautice şi ai naturii au îmbinat utilul cu plăcutul în acest weekend, în județul Maramureș. Chiar dacă a fost cam rece afară, aceştia au ieşit cu bărcile şi caiacele pe lacul Firiza ca să se distreze, dar şi ca să adune gunoaie. Ce-au descoperit acolo i-a şocat chiar şi pe voluntari, care au tras un semnal de alarmă turiştilor certaţi cu bunul simţ. Acţiuni de ecologizare au mai avut loc şi pe râul Mureş, dar şi la cascadele Modăviţa şi Burăul Mare.
De Redactia Observator la 21.04.2024, 08:48Anual, mii de oameni vin pe Lacul Firiza să se bucure de peisaje unice, dar în urma lor rămân mormanele de gunoaie. Imaginea dezolantă i-a determinat însă pe iubitorii de natură să ia atitudine. Înarmați cu mănuși și saci menajeri, aceștia au ecologizat zona. După ce au strâns PET-urile de pe luciul apei, băimărenii au oprit pe malul lacului, acolo unde au rămas pur şi simplu şocaţi. Foarte gravă, spun voluntarii, este atitudinea celor care sunt prinși atunci când lasă deșeurile menajere în pădure.
Darius: Am avut destul de multe altercaţii cu oameni care preferau să lase gunoiul lângă foc sau să le arunce în foc. Focul se stinge, gunoiul rămâne acolo. Noi, de obicei, când mergem în natură, ducem doi-trei saci după noi şi mai adunăm şi după alţii.
Adrian: Cred că e bine să dăm un exemplu şi pentru cei care aruncă gunoi sau pentru cei care nu se implică.
Acţiune de curăţare a fost şi pe malurile Mureşului, unde sute de voluntari au răspuns prezent la evenimentul anual de ecologizare.
Szasz Attila, organizator: Am strâns mai multe containere de deşeuri, dar acţiunea în sine este o acţiune mai mult decât o acţiune de strângere a deşeurilor. A fost un fel de picnic ecologic, dacă se poate zice, cu foarte multă distracţie.
Dana Matic, participant: Ne dorim să avem un râu sănătos, curat, pe care putem să-l folosim şi din punct de vedere turistic.
Uneori, deșeurile lăsate în natură întrec orice imaginație
Dana Matic, participant: Eu personal am găsit o jumătate de pantof bărbătesc, două perechi de pantaloni, hârtii, peturi, plastic mult, polistiren. Dacă poţi să duci sticla aia plină cu tine, de ce nu o poţi duce goală acasă?
Şi în judeţul Mehedinţi s-au strâns voluntari pentru ecologizarea cascadelor Modăviţa şi Burăul Mare.
Localnic: Vrem să facem câte ceva să curăţăm zona. Din păcate vedeţi că sunt multe gunoaie şi este păcat, este o zonă foarte, foarte frumoasă.
Ștefan Bouda, presedinte Uniunea Cehilor și Slovacilor din Caraș-Severin: Oamenii să ne vadă, să se resposabilizeze, pentru că nu e normal ce văd în unele locuri.
Doar în cursul zilei de ieri, mai bine de 150 de saci au fost strânşi în zona cascadelor Modăviţa şi Burăul Mare. Acţiunea din acest weekend va fi reluată săptămâna viitoare, în judeţul Mehedinţi.