Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Cererea de eliberare condiţionată a fost respinsă
Liviu Dragnea rămâne în închisoare, după ce magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au respins, marți, cererea acestuia de eliberare condiționată. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 zile.
De Veronica Micu la 27.04.2021, 14:07- Liviu Dragnea a executat deja două treimi din pedeapsa de 3 ani și jumătate de închisoare, una dintre condițiile pentru eliberarea condiționată.
UPDATE ora 13:55 - Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată. Fostul lider PSD poate contesta decizia la Tribunalul Bucureşti.
"Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat DRAGNEA NICOLAE LIVIU. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27.04.2021".
UPDATE ora 11:05 - Liviu Dragnea le-a spus magistraților Judecătoriei Sectorului 5, care judecă cererea sa de eliberare condiționată, că a stat destul în spatele gratiilor şi că nu reprezintă un pericol pentru societate.
- Când ar putea ieși din închisoare Liviu Dragnea, după avizul pozitiv pentru eliberare de la Penitenciarul Rahova
- Marcel Ciolacu a spus ce va face, dacă Dragnea va fi eliberat: "Ca şi om, este posibil să fac acest lucru"
- Irina Tănase, mesaj de dragoste pentru Liviu Dragnea: "M-am îmbrăcat cu halatul tău, mi-am dorit să te simt cât...
"Cred ca am stat destul în penitenciar. Nu sunt un pericol un pentru societate, vă rămâne dumneavoastră decizia de oportunitate a eliberarii", a declarat fostul lider PSD în faţa instanţei.
De asemenea, avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Todosiu, le-a spus magistraţilor că drepturile clientului său au fost încălcate:
"I-au fost încălcate drepturile. I-a fost îngrădit dreptul la muncă. De aici a rezultat o perioadă de mai bine de 9 luni. A fost izolat. A ieşit la aer o singură oră pe zi şi i s-a agravat boala pe care o avea înainte de încarcerare".
De cealaltă parte, procurorul a spus că Dragnea "nu a dat dovezi temeinice de îndreptare":
"Instanţa trebuie să se raporteze la persoana condamnată şi nu la îndeplinirea unor criterii stabilitae de lege. Provine dintr-un anumit mediu social şi are educaţie înaltă şi conduita lui din penitenciar se circumscrie într-un fel de normalitate. El spune că e condamnat politic, deci nu i s-a schimbat conduita. A dat un interviu anul trecut pentru care a fost sancţionat. (...) Pedeapsa nu şi-a atins scopul. Nu vedem cum ar fi utilă eliberarea condiţionată în acest moment".
Liviu Dragnea are de partea sa avizul favorabil privind reabilitarea, acordat de Penitenciarul Rahova săptămâna trecută, precum și decizia definitivă a magistraților, care i-au dat dreptate fostului lider PSD în dosarul în care a cerut recunoașterea a 49 de zile de muncă în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 şi 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, cât timp dreptul la muncă i-ar fi fost încălcat.
“Mă bucur că i s-a acordat acest aviz favorabil ceea ce înseamnă că el îndeplineşte toate condiţiile legale pentru a fi propus spre liberare condiţionată (...) Sper din tot sufletul ca decizia să fie una pozitivă şi să rămână aşa şi pe mai departe. Dacă Judecătoria Sectorului 5 va admite cererea noastră şi va dispune eliberarea probabil Parchetul va face contestaţie”, a declarat avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Todosiu, după emiterea avizului favorabil.
Decizia pe care o vor lua magistrații astăzi nu va fi definitivă, ea putând fi atacată de procurori în termen de 3 zile.
Liviu Dragnea a executat deja două treimi din pedeapsa de 3 ani și jumătate de închisoare, una dintre condițiile pentru eliberarea condiționată.
Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai 2019, de magistraţii ICCJ, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
În acest dosar, Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea controla și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două erau plătite de DGASPC Teleorman, dar, în realitate, lucrau la organizația județeană a PSD.
Anchetatorii susțin că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.
Înainte de condamnarea din dosarul angajărilor fictive, Dragnea a primit și o condamnare de doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului.
În prezent, fostul lider PSD este încarcerat în Penitenciarul Rahova.