România expulzează un oficial din Ambasada Rusiei la București, acuzat de spionaj. Reacţia Moscovei
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federației Ruse la București, a fost declarat persona non grata pe teritoriul ţării noastre. Activităţile acestuia ar fi încalcat prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961. Conventia de la Viena prevede, printre altele, că personalul diplomatic nu are voie să se angajeze în activităti de spionaj. În urmă cu câteva zile, Polonia, Cehia, Slovacia si Bulgaria au adoptat măsuri similare.
De Ana Maria Ghiarasim la 26.04.2021, 20:55TASS: MAE din Rusia a comentat expulzarea consilierului ataşatului militar al Rusiei din România
Ministerul rus de Externe a comentat expulzarea consilierului ataşatului militar al Rusiei din România. Purtătorul de cuvânt al MAE, Maria Zaharova, a declarat că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte foarte bine procedura măsurilor de răspuns la paşii neprietenoşi faţă de Rusia. "Ambasadorul României în Rusia cunoaște bine procedura privind măsurile de răspuns" - a declarat aceasta, potrivit TASS.
România îl declară persona non grata pe adjunctul atașatului militar rus la București
”Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, se arată în comunicat.
Decizia a fost comunicată luni părții ruse, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin.
România se alătură astfel mai multor țări europene care au expulzat mai mulți diplomați ruși în ultima perioadă. Prima țară europeană care a luat o astfel de decizie a fost Cehia, care a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, la începutul lunii aprilie.
Prim-ministrul ceh Andrej Babis a spus atunci că țara sa a fost nevoită să reacţioneze la descoperirile ce leagă explozia de la un depozit de muniţii, eveniment petrecut în urmă cu 7 ani, de serviciul de informaţii rus GRU.
Prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice
Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice este un tratat internațional care definește un cadru de relații diplomatice între țările independente, în concordanță cu principiile fundamentale ale suveranității statelor și egalității lor în drepturi.
În articolul 9 al convenției se precizează că națiunea gazdă, în orice moment și din orice motiv, poate declara un anumit membru al personalului diplomatic ca fiind persona non grata.
Statul expeditor trebuie să revoce această persoană într-o perioadă rezonabilă de timp, în caz contrar această persoană își poate pierde imunitatea diplomatică.