Maimuţa care a băgat frica în bucureşteni, dusă la o clinică de specialitate
Un macac a mobilizat zeci de poliţişti, pompieri, jandarmi şi medici veterinari, care au reuşit să-l captureze după aproape 24 de ore de eforturi susţinute. Oamenii au încercat totul. I-au dat maimuţoiului banane şi i-au rugat pe jurnalişti să nu vorbească tare, ca nu cumva să-l sperie.
De Redactia Observator la 12.09.2019, 18:11- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un macac a mobilizat zeci de poliţişti, pompieri, jandarmi şi medici veterinari, care au reuşit să-l captureze după aproape 24 de ore de eforturi susţinute. Oamenii au încercat totul. I-au dat maimuţoiului banane, i-au rugat pe jurnalişti să nu vorbească tare, ca nu cumva să-l sperie, au închis străzi şi au ţinut localnicii la distanţă, pentru că astfel de animale ar putea deveni agresive când sunt încolţite. Într-un final glorios, macacul a fost capturat seara trecută şi dus într-un adăpost special.
Printre clădiri, pe case, pe câmp, prin curţile oamenilor - maimuţa parea că se joacă de-a v-ați ascunselea cu zeci de forţe de ordine, care erau mereu aproape de ea, dar nu reuşeau să o captureze.
Înarmat cu o puşcă cu tranchilizant, un tânăr încearcă, pe lângă un zid, să se apropie de animal. În zadar. În câteva secunde, maimuţa dispare din nou.
Localnicii au urcat pe acoperişuri ca să urmărească animalul, iar autorităţile au hotărât să-l tranchilizeze cu o substanţă specială.
În total, pe urmele animalului au fost peste 50 de poliţişti, pompieri, jandarmi, angajaţi ai Protecţiei Animalor şi ai Primăriei Capitalei, dar şi medici veterinari. Mai multe străzi din Sectorul 5 al Capitalei au fost închise ieri, iar oamenii din zonă au fost rugaţi să vorbească în şoaptă ca să nu sperie exemplarul exotic.
De fapt, ar fi apărut în cartierul bucureştean încă de sâmbătă. Mai întâi, maimuţa fost văzută într-un cartier rezidenţial. Luni seară, însă, o femeie a anunţat la 112 că se află în curtea ei, lângă locul de joacă al copiilor. Ieri s-a plimbat nestingherită dintr-un copac în altul, de pe un acoperiş pe altul, ba chiar s-a oprit la ferestrele caselor aflate în construcţie.
Ion Boriceanu, medic veterinar: Maimuţa nu e o jucărie, e un animal sălbatic, scăpat de undeva. Cel mai bun sfat, să nu se apropie de ea. O muşcătură de maimuţă lasă urme adânci, pentru că are nişte canini foarte mari. Există, de asemenea, şi riscul de transmitere a unor boli. Dacă e adusă dintr-o ţară africană sau din Asia, riscurile automat sunt mai mari
Maimuţa a avut prioritate şi în discuţiile din comandamentul pentru combaterea ambroziei.
Au fost identificate trei maimuţe, un adult şi doi pui. Cei doi pui ar fi fost recuperaţi de proprietar sau de persoane împuternicite de proprietar şi ar fi ajuns înapoi în casa sau în curtea de unde au scăpat. A treia însă a scăpat.
Abia aseară, în cele din urmă, animalul a fost capturat.
Ovidiu Roşu, medic veterinar: Să putem să o tranchilizăm în siguranţă, asta a fost problema. Am văzut-o de mai multe ori astăzi, dar a tranchilizat-o în siguranţă, pentru a nu răni pe cineva sau pe ea. Din fericire am avut un pic de noroc şi la un moment dat a intrat într-un pod, unde am putut să o tranchilizăm în întuneric
Maimuţa fugară a ajuns într-o clinică pentru animale sălbatice unde i se va verifica starea de sănătate. Ulterior va urma o perioadă de carantină.
Potrivit unor surse, animalele ar fi aparţinut unui apropiat de-al lui Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru. Din curtea lui, acum câţiva ani, au fost scoşi urşi şi chiar lei. În România deţinerea fără drept a animalelor exotice se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă penală.