Mămăligă cu brânză de o tonă, vedeta festivalului de la Ghimeş din Harghita
Americanii au hot-dog-ul. Francezii au croissantul. Noi avem mămăliga! Şi e tare bună, cel puţin aşa cum ştiu să o pregătească ciobanii din Harghita. Cu mălai fiert la foc iute, amestecat cu urdă şi caş proaspăt, preparat pe loc.
De Redactia Observator la 26.08.2018, 23:35Americanii au hot-dog-ul. Francezii au croissantul. Noi avem mămăliga! Şi e tare bună, cel puţin aşa cum ştiu să o pregătească ciobanii din Harghita. Cu mălai fiert la foc iute, amestecat cu urdă şi caş proaspăt, preparat pe loc. La Festivalul Mămăligii, sute de oameni s-au convins de asta. După ce au gustat din toate şi de mai multe ori.
Este greu să te abţii să guşti o asemenea minune precum e mămăliga! Cine vrea, poate să stea să vadă întreg procesul. Peste mămăliga aurie, un pic de brânză şi niscai jumări... şi toată lumea se topeşte de plăcere. Zece lei costă o porţie, dar merită.
Cu cât sunt mai multe feluri de brânză, cu atât preparatul iese mai gustos. Astăzi s-au folosit 70 de kilograme de brânză, 39 de kilograme de mălai şi 200 de litri de apă. Un strat de mămăligă, unul de brânză, până a ajuns să cântărească... o tonă.
Rac Arpad, concurent:
O mămăligă cu brânză, mare, cu şoric cu smântănă şi facem bolţul, în limba română este bulz care era o mâncare preferată la noi. Se face o mămăligă mai tare, se taie în bucăţi, bucata de mămăligă se întinde, se pune brânză în interior, se pune înapoi pe sobă şi e gata bulzul.
De obicei un bucătar nu-şi dezvăluie secretele, cu greu am convins o concurentă să spună una-alta...
Tanko Corina, concurent:
Secretul este că facem într-un vas de la bunica, aşa vechi din fontă.
Csilip Arpad, organizator:
În plus, avem ceaunul mare în care se face 800 de kilograme de mămăligă cu brânză. De obicei mămăliga mare se termină repede, în termen de 2 ore.
12 echipe au muncit timp de 7 ore. Dar a meritat efortul, ca de fiecare dată. În 2015, bucătarii au doborât chiar şi un record. Preparatul lor a cântărit atunci 6840 de kilograme. În acest an nu s-a lăsat cu premiere. Dar toată lumea a plecat mulţumită acasă. Festivalul Mămăligii cu brânză de la Ghimeş a ajuns la cea de-a 13 ediţie.