Antena LIVE

Curs valutar

MApN dezminte că avioane F-16 pilotate de ucraineni ar fi efectuat zboruri de test de la Fetești spre Insula Șerpilor: "Ştire falsă"

Război în Ucraina. MApN dezminte informațiile apărute pe canalele de propagandă rusă conform cărora avioanele F-16 pilotate de ucraineni instruiți la Fetești ar fi efectuat deja zboruri de test spre Insula Șerpilor, în pregătirea unor presupuse atacuri asupra Rusiei. MApN precizează că, în prezent, la Fetești sunt instruiți doar piloți români. Aeronavele F-16 transferate de Olanda la Fetești NU sunt folosite la executarea unor misiuni de luptă, dă asigurări ministerul Apărării. 

De la 13.06.2024, 10:51
WhatsApp
MApN dezminte că avioane F-16 pilotate de ucraineni ar fi efectuat zboruri de test de la Fetești la Insula Șerpilor: "Ştire falsă" Profimedia

"Vă semnalăm o știre falsă apărută pe canalul de Telegram pro-Kremlin Rybar, conform căreia analiștii militari ruși susțin că "au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa - Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați". Aceeași sursă pro-Kremlin transmite "oficial" că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia", transmite MApN.

Informații false cu privire la aeronavele F16 aflate pe teritoriul României

 Este evident că așa-zisele "informații oficiale" transmise de canalul Rybar sunt false, susţine MApN. Aeronavele F-16 transferate din Regatul Țărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloților la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiți în prezent piloți militari români, nu ucraineni, a mai completat sursa citată.

MApN: Aeronavele F-16 transferate de Olanda la Fetești NU sunt folosite la executarea unor misiuni de luptă

Pe acelaşi subiect

Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Fetești a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023. În prezent, la Centrul European de Instruire F-16 sunt instruiți doar piloți români. Menționăm, de asemenea, că, în marja Summitului NATO de la Vilnius din 11 iulie 2023 România și-a manifestat intenția de a instrui piloți străini după îndeplinirea tuturor condițiilor necesare. Așadar, aeronavele F-16 transferate de Forțele Aeriene Olandeze la centrul de la Fetești sunt utilizate doar în procesul de pregătire și instruire a piloților de F-16 – încă o dată, doar români, la acest moment, și nu pentru executarea unor misiuni de luptă, a mai transmis MApN. 

Nu este pentru prima dată când pe canalele rusești de comunicare sunt publicate informații false privind aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. În ianuarie ruşii au scris că o aeronavă F-16C din dotarea Forțelor Aeriene Române ar fi decolat  de pe Baza 86 Aeriană din Constanța și ar fi bombardat o grupare de forțe ale Federației Ruse din apropiere de Herson, aminteşte MApN.

"De la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.

De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimea de către Federaţia Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO. Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacităţii de reacţie şi descurajării unor posibile acțiuni ostile. 

Menționăm că scopul Alianței Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO și a peste 1 miliard de cetățeni. Toate deciziile luate la nivelul Alianței au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.  

Ministerul Apărării Naționale va reacționa cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spațiul mediatic a unor informații false. Cetăţenii trebuie să aibă încredere că informaţiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obţine doar prin informarea din surse oficiale" a transmis MApN. 

Ucraina confirmă că avioanele F-16 donate Kievului vor fi staţionate şi în ţări terţe pentru a nu fi lovite de ruşi

Generalul ucrainean Serghei Holubţov a declarat pe 9 iunie la RFE/RL că avioane F-16 transferate Kievului vor fi depozitate şi în afara Ucrainei pentru a nu fi lovite de Rusia.

MApN a pus în transparenţă publică pe 10 iunie proiectul de OUG prin care cheltuielile pentru instruirea piloţilor ucraineni în România sunt suportate de instituţia militară. Nu spune când va începe instruirea şi nici despre câţi piloţi este vorba

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina romania fetesti f-16
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024