Antena Meniu Search
x

Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de operaţiuni. Ruşii anunţă condiţiile în care le atacă

Război în Ucraina. Șeful aviației ucrainene a confirmat luni că unele dintre zecile de avioane F-16 promise Kievului de aliații occidentali vor fi depozitate în afara ţării pentru a nu fi lovite de Rusia. Nu a detaliat ţările, dar România, Polonia sau Germania au fost vehiculate de presa externă ca fiind potenţiale baze pentru mentenanţă sau operaţiuni. 

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 16:21

Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de operaţiuni. Ruşii anunţă condiţiile în care le atacă
Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de operaţiuni. Ruşii anunţă condiţiile în care le atacă - Profimedia

Flota de avioane de luptă F-16 a Ucrainei, care ar putea fi în curând operațională, va fi protejată de atacurile Rusiei prin staţionarea unora dintre aeronave în țări terțe, unde estepuțin probabil ca Rusia să lovească, au anunţat ucrainenii. 

Ucraina confirmă că unele F-16 vor fi depozitate în străinătate

Generalul Serghei Holubţov a declarat duminică la RFE/RL că mult aşteptatele avioane F-16  vor fi staţionate şi în străinătate. "Există un anumit număr de aeronave care vor fi staţionate în baze aeriene securizate, în afara Ucrainei, astfel încât să nu fie vizate de atacuri aici", a spus Holubţov. "Asta va fi şi rezerva noastră în cazul în care este nevoie de înlocuirea avioanelor defecte", a completat el. 

Articolul continuă după reclamă

Numărul de F-16 pe care Ucraina le va folosi depinde mult de pregătirea piloților. Holubţov nu a oferit detalii dacă şi în ce grad operaţiunile aeronavelor F-16 ucrainene trimise în luptă împotriva forțelor ruse vor primi sprijin de la bazele NATO. Analiștii militari ucraineni au evaluat că este puțin probabil ca Ucraina să opereze la început mai mult de patru sau șase avioane F-16 care ar urma să efectueze doar misiuni cu risc scăzut.

Pe acelaşi subiect

Cele mai probabile facilități NATO pentru a sprijini avioanele ucrainene sunt în Polonia, pentru întreținere, și în România, pentru operațiuni, relatează Kyiv Post.

Rusia anunţă condiţiile în care va lovi avioanele ucrainene staționate în străinătate

Este pentru prima dată când Ucraina confirmă oficial că unele avioane F-16 donate Ucrainei vor fi ţinute în străinătate pentru a restricționa capacitatea Rusiei de a le ataca. Rusia a lovit în mod sistematic aeroporturile din Ucraina de când a început războiul. Președintele Vladimir Putin și alți oficiali ruși au intensificat avertismentele că Rusia va lovi avioanele ucrainene staționate în străinătate, deși ar putea duce la o escaladare a conflicului cu NATO.

Șeful Comitetului de Apărare al Dumei Ruse, Andrei Kartapolov, a declarat luni pentru Ria Novosti că bazele NATO care găzduiesc avioane F-16 ucrainene vor fi considerate ținte legitime dacă sunt folosite la atacuri asupra Rusiei. "Dacă (F-16) nu vor fi folosite în scopul propus, atunci nu vor fi o țintă legitimă pentru Forțele Armate Ruse, dar dacă vor participa la incursiuni de luptă, cu siguranță vor fi. Inclusiv aerodromurile, pe care se bazează, cu toate consecințele care decurg din asta".

Kartapolov a ţinut totuşi să precizeze că dacă aeronavele ucrainene sunt doar depozitate pe aerodromuri din ţări terţe, iar apoi transportate în Ucraina, echipate şi pregătite să zboare în misiuni de pe aerodromurile ucrainene, atunci ele nu vor fi atacate de ruşi.  "Dar dacă decolează de pe aerodromurile unei țări, intră în spațiul aerian ucrainean, lansează rachete și se întorc, atunci aceasta este o țintă legitimă. Cât despre capacitatea de a le doborî, putem doborî pe oricine, oriunde", a subliniat el. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, pe 5 iunie, că Rusia va lovi personalul NATO aflat în Ucraina dacă ar ajuta Kievul în atacuri împotriva forțelor ruse.

România a anunţat că va pregăti piloţi ucraineni la Centrul European de la Fetești, Baza 86, unde au ajuns instructorii și tehnicieni ai companiei Lockheed Martin. MApN a pus recent în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru finanțarea antrenamentelor piloţilor ucraineni

Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia s-au angajat să trimită Ucrainei peste 60 de avioane F-16. Presa americană a scris în ultimele luni că desfășurarea avioanelor F-16 va fi însă una la scară mică și este puțin probabil să influenţeze decisiv războiul pe termen mediu sau scurt. Cotidianul american New York Times a dezvăluit în martie că Ucraina ar putea primi până în iulie doar șase din zecile de avioane de luptă promise de aliații occidentali din lipsă de pregătire a piloţilor şi a tehnicienilor pentru mentenanţa aeronavelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de operaţiuni. Ruşii anunţă condiţiile în care le atacă