Marea ŢEAPĂ a amenzilor rutiere! Care este schema prin care statul român îi obligă pe şoferi să plătească DUBLU
Foarte mulţi şoferi români nu pot beneficia de prevederile legale prin care pot plăti jumătate din amendă în 48 de ore pentru că... nu sunt înştiinţaţi.
De Redactia Observator la 23.10.2017, 15:25Foarte mulţi şoferi români nu pot beneficia de prevederile legale prin care pot plăti jumătate din amendă în 48 de ore pentru că... nu sunt înştiinţaţi.
Numeroşi şoferi sunt surprinşi în trafic fie de Poliţia Rutieră, fie de camerele Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi nu primesc procesul-verbal de constatare a contravenţiei decât după câteva săptămâni sau, în unele cazuri, chiar după câteva luni.
În toată această schemă, statul este cel care are de câştigat, având în vedere că şoferii sunt obligaţi astfel să plătească dublu pentru o contravenţie pentru care ar fi putut plăti jumătate din sumă în termen de 48 de ore, doar dacă le-ar fi fost adusă la cunoştiinţă contravenţia comisă.
Mai mult, amenzile rutiere nu pot fi achitate online decât în anumite oraşe ale ţării, lucru care creaază dificultăţi unor şoferi care au posibilitatea de a achita amenda, însă nu au timpul necesar.
Sistemul de constatare şi comunicare a sancţiunilor funcţionează cu mare dificultate, astfel încât au existat cazuri în care şoferii au fost înştiinţaţi că au fost amendaţi abia după... câteva luni.
Estera Tofan este una dintre ultimele persoane care a păţit-o. Deşi a fost surprinsă conducând fără rovinietă tocmai pe 6 februarie 2017, a aflat abia pe 18 octombrie, când a avut treabă la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DITL). Nu mică i-a fost însă mirarea să constate că, oficial, ar fi fost informată de amendă încă de pe 31 mai, scrie botosaneanul.ro.
Femeia a povestit că poştaşul care i-a livrat procesul-verbal de constatare a contravenţiei a întocmit în fals actele de predare şi a trecut-o ca martor pe o colegă de la Poştă.
Potrivit contractului dintre CNAIR şi Poşta Română, amenzile sunt trimise acasă la contravenienţi, iar dacă aceştia nu sunt găsiţi la adresă, amenda se afişează pe uşă astfel încât cel vizat să o găsească cât mai repede pentru a putea plăti.
De asemenea, sistemul CNAIR dă rateuri grave atunci când vine vorba despre amenzi. Un astfel de caz a fost semnalat şi de un şofer care a fost înştiinţat că un agent al CNAIR a constatat pe 9 mai 2017 că pe data de 6 februarie 2017 l-a fost surprins în timp ce circula fără rovinietă.