Margarina, consumată de tot mai puțini români
Cândva nelipsită din sandvişurile românilor, margarina pierde teren în faţa untului! Iar asta se vede şi în cifre. Doar în ultimii trei ani, atât producţia cât şi importurile de margarină au scăzut cu aproape 20 de procente.
De Redactia Observator la 30.12.2019, 23:21Cândva nelipsită din sandvişurile românilor, margarina pierde teren în faţa untului! Iar asta se vede şi în cifre. Doar în ultimii trei ani, atât producţia cât şi importurile de margarină au scăzut cu aproape 20 de procente. Doar patiserii nu au renunţat la ea. Este de patru ori mai ieftina decât untul.
SORIN MIERLEA, preşedintele InfoCons: Când discutăm de o etichetă la produse de tip margarină mă simt de fiecare dată de parcă aş fi la ora de chimie. Nu înţeleg nimic. Găsesc denumiri destul de abracadabrante şi elucubrante: nici nu ştii daca e de bine sau de rau, îţi creşte nasul sau îţi cade părul.
Cert este că românii se opresc tot mai rar la raftul cu margarină. Prin urmare, producţia s-a redus cu 18% în ultimii trei ani.
Producția de margarină, în cădere
2016 - 66.300
2017- 63.360
2018 - 54.115
De la peste 66.000 de tone în 2016, la 54.000 de tone în 2018. Şi importurile de margarină au scăzut, pe măsură ce românii au renunţat la ea în favoarea untului.
Importurile de margarină, tot mai mici
2016 - 37 mil. euro
2017 - 41,3 mil. euro
2018 - 30,6 mil. euro
Chiar dacă românii au început să scoată margarina de pe lista de cumpărturi, industria alimentară continuă s-o folosească, mai ales în produsele de patiserie. Explicaţia e simplă: margarina este chiar şi de trei ori mai ieftină decât untul.
LIGYA ALEXANDRESCU, lector dr. nutriţionist: Pe termen lung, consumul de margarină poate provoca apariţia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative pentru că atunci când sunt asimilate de organism, aceste grăsimi trans afectează sistemul imunitar, determină o sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii.
Margarina are o istorie de peste 150 de ani, de când Napoleon al III-lea le-a cerut chimiştilor să inventeze un înlocuitor mai ieftin al untului, pentru a hrăni armata şi populaţia săracă.