Antena LIVE

Curs valutar

Foto

Mărturia unui medic român trimis în Turcia: "Se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor. Au fost câteva unde de şoc"

Doctorul Ionuţ Olaru, unul dintre medicii de la Spitalul Floreasca care au fost trimişi să ajute la urmările cutremurului devastator din Turcia, a explicat că primul lucru pe care l-a văzut acolo a fost răspunsul fenomenal din partea autorităţilor, cu privire la persoanele afectate. Povesteşte, într-un interviu pentru news.ro, că a rămas impresionat mai ales de imaginea cu oamenii care încercau să se încălzească la focuri improvizate în faţa propriilor locuinţe, de teama că un nou dezastru s-ar putea abate asupra lor dacă ar intra înapoi în ele. 

De la 07.02.2023, 18:55
WhatsApp
Mărturia unui medic român trimis în Turcia: "Se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor. Au fost câteva unde de şoc" news.ro

"Plecând din ţară în cursul zilei de ieri spre seară am ajuns pe aeroportul din Adana în jurul orei 20, 21. Ulterior, după formalităţile vamale care au mers destul de repede, cu colegii de la autoritatea turcă care se ocupă de partea de coordonare, de răspuns la dezastru, ne-au preluat şi ne-au dus la sediul lor în cursul nopţii şi cred că în jurul orei 5 dimineaţa am fost preluaţi din nou de la această bază de operaţii în regiunea Hatay, în oraşul Antakia. 

Aici s-a efectuat iniţial baza de operaţiuni după ce de multe ori am văzut destul de multe site-uri unde se lucra intens de către colegii turci. 

Noi, personalul de la UPU-SMURD Bucureşti format din doi medici şi doi asistenţi încadraţi în unitatea Urban Searching Rescue a României, unitatea UNSAR, acţionează ca şi răspuns din partea statului român la acest dezastru, din nefericire", a explicat dr. Olaru. 

O echipă de 59 de români au fost trimişi în Turcia

Pe acelaşi subiect

O echipă de 59 de români au fost trimişi în Turcia. Operaţiunile de salvare sunt periculoase, motiv pentru care medicii sunt acolo atât pentru salvatori, cât şi pentru victimele cutremurului. 

"De a acorda asistenţă medicală oricând este nevoie oricărui membru al echipajului, suntem totuşi o echipă destul de mare, 59 de membri, operaţiunile de căutare-salvare sunt operaţiuni destul de periculoase şi din nefericire de multe ori se mai întâmplă şi accidente, unul dintre motivele pentru care noi suntem spriinul acestei echipe, iar în al doilea rând pentru pacienţi care sunt extraşi în viaţă, facem tot posibilul să îi stabilizăm până la predarea către echipele de urgenţă care îi preiau pentru a fi ulterior transportaţi la spital

Ca echipă da, ne-am împărţit pe două ture, colegii mei, un medic şi o domnişoară asistentă sunt deja încă de dimineaţă în site-ul de operaţii, eu urmează să-i schimb în două ore pentru că momentan se lucrează în ture pe parcursul întregii zile, 24 de ore non stop", precizează medicul. 

Românul a rămas impresionat de modul în care autorităţile au răspuns la dezastru.

"În acest moment suntem entuziasmaţi că putem oferi ajutor, sunt victime ce pot beneficia în urma ajutorului pe care îl oferim, iar asta ne impulsionează să facem tot posibilul. În primul rând ce pot să spun din ce am văzut este fenomenalul răspuns din partea Turciei, referitor la persoanele afectate. Sunt toţi, cu toate forţele, v-am spus, ne-am plimbat, am trecut pe lângă nişte site-uri de lucru în drumul nostru către bazele operaţiunii în cursul serii precedente, în cursul nopţii precedente, la ore diferite, în jur de ora 12, în jur de 5, 6, de dimineaţă, se lucra în permanenţă în toate site-urile, din nefericire situaţia o impunea", a spus Dr. Olaru. 

Oamenii se tem să mai intre în blocurile rămase în picioare, speriaţi că un nou cutremur s-ar putea abate asupra lor. Se încălzesc la focuri făcute în faţa clădirilor, povesteşte medicul: "Nici nu vreau să-mi închipui, nici nu vreau să-mi imaginez prin ce trec oamenii, am văzut pe drumul către baza de operaţiuni destul de multe focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri stăteau, în miez de noapte se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor. Îmi dau seama de teama cu care trăiesc oamenii aceştia, de când şi noi suntem aici şi am reuşit pe parcursul acestei zile, au fost câteva unde de şoc, au fost şi ieri, au fost şi astăzi, din fericire de intensitate mică la acest moment".

Medicul român a fost şi în Albania, să ajute victimele cutremurului din 2019

Dr. Ionuţ Olaru a mai fost şi în Albania, pentru a ajuta victimele cutremurului major care a avut loc în 2019. 

"Momentan ne-am focusat pe ridicarea bazei de operaţiuni, în timp ce colegii mei sunt în prima tură de lucru. Avem tot ce ne trebuie să fim şi suntem autonomi, pentru că o astfel de situaţie nu mai trebuie să pună cumva o presiune suplimentară pe autorităţile care oricum fac tot ce pot pentru poporul lor, şi atunci asta este prima regulă pentru răspunsul la dezastru.Să nu ceri, este destul de dificil să mai pui o presiune suplimenară pe acei oameni. 

Suntem într-o zonă nepopulată, aş putea spune industrială, nepopulată, ca atare persoane care sunt pe jos nu prea au cum să aibă acces spre baza noastră de operaţii.

De principiu, pregătirea unei astfel de echipe trebuie să fie una pentru 14 zile, durata în schimb diferă în funcţie de situaţia din teren. 

Medicul român spune că echipele au pornit la drum cu speranţa că pot ajuta pe cei care au mare nevoie în aceste momente. "Încep misiunea cu disperarea că aşa ceva se poate întâmpla, şi cu speranţa că pot face ceva să ajut, oricât de mic", a încheiat medicul. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

marturie medic roman salvatori turcia cutremur turcia
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025