Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Corespondență Observator din Turcia: Salvatorii caută cu disperare supraviețuitori. De ce sunt critice primele 72 de ore

Teroare şi groază în Turcia şi Siria, după cutremurele care au zguduit ieri pământul unul după altul. La mai bine de 24 de ore de la dezastru, numărul morţilor a ajuns la peste 5.000. Salvatori din întreaga lume sapă şi cu mâinile goale după supravieţuitorii blocaţi sub dărâmături. În Turcia, preşedintele a decretat 7 zile de doliu naţional. Echipa Observator a fost printre primele televiziuni care au ajuns la locul dezastrului. 

de Laurenţiu Rădulescu

la 07.02.2023 , 17:59

"Dacă ar fi să caracterizăm într-un singur cuvânt ce am văzut începând cu această dimineață, când am ajuns în Adana, acel cuvânt ar fi perseverență. O perseverență cu care oamenii lucrează 24 de ore din 24. Suntem undeva în apropiere de centrul Adanei - atenție, vorbim despre un oraș extrem de mare, de aproape 1.7, 1.8 milioane de locuitori, aproape cât Bucureștiul, așadar - sunt sute de clădiri care au fost dărâmate de acest cutremur și câteva mii de locuințe care nu mai pot fi locuite de oameni. Sunt acțiuni de salvare care decurg de 26 de ore. Mai multe persoane, ne-a fost confirmat de autorități, sunt prinse sub dărâmături. Salvatorii au o vorbă - 72 de ore. Dacă în 72 de ore nu reușesc să salveze pe toată lumea, șansele de supraviețuire sunt din ce în ce mai mici. Sunt temperaturi negative pe timpul nopții, sunt temperaturi apropiate de 0 grade și pe timpul zilei, iar în blocul din spatele meu sunt trei fetițe împreună cu mama lor, iar salvatorii trebuie să le salveze", a transmis reporterul Observator Laurențiu Rădulescu.

"Este greu să faci o centralizare completă în aproximativ 48 de ore de la producerea primului seism. Modul în care autoritățile din Adana au reușit să se organizeze poate fi de urmat. Rudele persoanelor dispărute sunt consiliate, o parte dintre rude sunt puse pe anumite liste să declare cine este dispărut, ce se întâmplă cu acele persoane. Sunt informații centralizate în timp real, dar nu știm să spunem cu exactitate despre câte clădiri ar fi vorba, dar cu siguranță sunt de ordinul sutelor", a explicat trimisul special Observator.

"O parte dintre oameni au ales să meagă în zonele care nu au fost afectate de seime și de zecile de replici care au urmat. O parte dintre oameni, care nu au rude și nu au unde să plece, au fost cazați în corturi, în tabere organizate de salvatori, iar o parte dintre supraviețuitori au fost duși în locuri sigure, locuințe sociale, săli de sport, care nu vor fi afectate de noi replici ale acestui seism", a mai spus Laurențiu Rădulescu.

Vezi și

Cutremure în Turcia și Siria: Peste 5.000 de morți, iar bilanțul crește de la o oră la alta

Bilanţul, încă provizoriu, al cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a ajuns la peste 5.000 de morţi şi peste 20.000 de răniţi. Localităţi întregi din Turcia şi peste 6.000 de clădiri au fost făcute una cu pământul. Gerul aspru sporeşte suferinţele zecilor de mii de oameni rămaşi fără adăpost şi îngreunează căutarea supravieţuitorilor blocaţi sub dărâmături. OMS estimează că vieţile a 23 de milioane de oameni ar putea fi afectate. Erdogan a declarat stare de urgenţă pentru 3 luni în regiunile afectate. 

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Corespondență Observator din Turcia: Salvatorii caută cu disperare supraviețuitori. De ce sunt critice primele 72 de ore