Mesaje cutremurătoare transmise de foștii colegi ai reputatului medic Ovidiu Băjenaru, răpus de coronavirus
Medicina românească a pierdut încă un nume mare. Medicul Ovidiu Băjenaru, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi neurologi din ţară, a murit azi, la o săptămână şi jumătate după ce fusese diagnosticat cu coronavirus. Era şeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Universitar, omul la uşa căruia pacienţii făceau coadă. Colegii îl descriu ca pe o minte luminată care a revoluţionat medicina şi care a trăit pentru această meserie.
De Ema Schweninger la 03.09.2020, 20:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Ovidiu Băjenaru a fondat Societatea de Neurologie din România.
- Ovidiu Băjenaru s-ar fi infectat cu noul coronavirus în vacanță.
Medicul s-a stins la Terapie Intensivă. A început să se simtă rău când era în vacanţă, undeva în ţară, dar s-a dus direct la muncă, la Spitalul Universitar, atunci când s-a întors în Bucureşti.
A făcut şi testul covid atunci şi a ieşit pozitiv, moment în care a fost trimis la Institutul Matei Balş. A mai rezistat o săptămână şi jumătate.
Undeva la etajul 9 era cabinetul profesorului Ovidiu Băjenaru. Acum e o liniște apăsătoare aici. Dar când trăia domnul doctor, era un adevărat furnicar în fața biroului lui. Ajungeau în București oameni din toate colțurile țării și sperau că vindecătorul de creiere va găsi o soluție și pentru boala lor.
Un medic a cărui zi de lucru începea la 4 dimineaţa. Scria mult, apoi îşi primea pacienţii.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Era un om care începea de fiecare dată de la prezumţia că nu ştim nimic. Un om care şi-a dat viaţa la propriu pentru clinica respectivă şi pentru spitalul respectiv. Era în stare să ţină un medic la uşă când avea un pacient înăuntru.
Alexandru Vlad Ciurea, neurochirurg: Doctor în ştiinţe, obţinut printr-o muncă şi o muncă şi o muncă incomensurabilă. A fost un exemplu de activitate continuă, dacă se poate 25 de ore din 24, cu o singură gândire, să se perfecţioneze, să înveţe, să cerceteze.
Era unul dintre marii medicinei româneşti din zilele noastre. A fondat Societatea de Neurologie din România, a condus Departamentul de Neuroștiințe Clinice la Universitatea Carol Davila, dar şi Clinica de Neurologie de la Spitalul Universitar şi a fost decorat de Klaus Iohannis.
În urma lui rămân mii de pacienţi care îi datorează viaţa şi medici împrăştiaţi prin toată lumea care au învăţat de la el să-i trateze pe cei care le-au cerut ajutorul.
Dafin Mureșanu, medic neurolog Cluj: El a fost un enciclopedist al neurologiei şi o mare personalitate în domeniul neuroştiinţelor.
Bogdan Popescu, neurolog la Spitalul Colentina: A fost un creator de şcoală, creatorul şcolii moderne de neurologie şi a fost liderul neurologiei româneşti pentru mai bine de două decenii.
Doctorul Băjenaru este al doilea medic de la Spitalul Universitar ucis de coronavirus. În luna mai, chirurgul Cătălin Bărbulescu s-a stins după ce plămânii i-au cedat. A dat ultima consultaţie deşi abia mai putea respira.
În România, 11 medici au murit după ce au ales să rămână în spital să aibă grijă de pacienţi şi s-au infectat astfel cu noul coronavirus. Au ales să-şi respecte jurământul şi şi-au făcut meseria în pandemie, chiar şi atunci când ar fi trebuit să aibă grijă de ei înşişi.