Mersul pe trotinete, doar cu buletinul. Primăria Capitalei vrea să introducă noi reguli pentru cei care circulă pe două roţi
Primăria Capitalei vrea să schimbe regulile pentru trotinetele electrice. Municipalitatea vrea să interzică minorilor sub 14 ani să le conducă pe drumurile publice. Iar până la 18 ani să fie obligaţi să prezinte buletinul dacă sunt opriţi în trafic. În plus, căştile de protecţie sunt obligatorii, iar cele audio sunt interzise în timpul conducerii.
De Cristina Filip la 05.09.2022, 19:44N-ai buletin, nu ai voie să mergi cu trotineta electrică pe drumurile publice - asta propune Primăria Capitalei. "Copiii între 14 şi 16 ani vor avea voie să le folosească în continuare, dar să aibă asupra lor un act de identitate şi să poarte cască de protecţie", a explicat Cristina Filip, reporter Observator. "Mi se pare o idee OK, sub 14 ani nu ştiu legile, se provoacă atâtea accidente şi pe stradă şi pe trotuar", crede un trecător, în timp ce un altul spune: "Nu ştiu, dau peste lume pe troutuar, peste copii, sunt mici, mi se pare o idee bună".
Noi reguli în Capitală pentru cei cu bicicletă sau trotinetă electrică
Şi pentru că piste speciale pentru biciclete şi trotinete sunt puţine în oraş, aceştia sunt nevoiţi să meargă printre maşini. Tocmai de aceea, proiectul primăriei prevede că nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice unde limita maximă depăşeşte 50 de kilometri la oră. Chiar şi aşa, folosirea trotinetei la vârste mici este extrem de periculoasă.
"Nu sunt îndeajuns de responsabili să facă faţă traficului sau oricărui accident. Plus de asta, ei sunt foarte mulţi, se iau în joacă se distrează şi fac accident", este de părere o femeie. "Nu poţi să zici că gândesc foarte limpede, că şi eu am mers. Mă rog, eram mai mic, nu aveam 14 ani şi mergeam cu foarte multă viteză, treceam pe roşu", povesteşte un bărbat.
- Revoltă în Cluj din cauza trotinetelor electrice: oameni nevinovaţi, victime ale tinerilor iresponsabili. Poliţia...
- Noi reguli și restricții pentru mersul cu trotineta electrică prin București
- Fetiță de un an și câteva luni, spulberată în parc de un adolescent pe trotineta electrică. Micuța a fost...
Deşi este menţionat în regulamentul tuturor operatorilor economici care le închiriază, echipamentul de protecţie nu pare "la modă" printre utilizatorii de trotinete. Întrebate dacă au purtat vreodată cască de protecţie pe trotinetă, două tinere răspund: "Niciodată şi nu cred că o s-o fac, sincer. Că, suntem destul de conştiente cum să mergem şi pe unde să o luăm ca să nu ne rănim". "Nu am văzut pe cineva care să poarte căşti de siguranţă. Cred că ar fi mai OK să fie la libera alegere, adică dacă tu îţi asumi că ai grijă de tine şi nu păţeşti nimic, e problema ta", susţine un tânăr.
Proiectul municipalităţii menţionează, de asemenea, şi interzicerea folosirii telefoanelor mobile ori a căştilor audio pe trotinetă. Consilierii generali ai PSD nu văd, însă, cu ochi buni ideea. "E o altă măsură inaplicabilă, din punctul meu de vedere. Acele persoane, copiii în speţă, închiriază trotinetele pe baza unei aplicaţii ce foloseşte cardul de credit al părinţiilor. Deci stăm să ne gândim că, de fapt, cel ce închiriază este părintele", a declarat Marius Pavel, consilier general.
Amenzi pentru firmele care nu duc trotinetele la locurile special amenajate
Documentul mai precizează că firmele care le închiriază pot primi sancţuni dacă nu le duc în maximum trei ore de la folosire în locurile special amenajate. "Odată ridicată de Poliţia Locală, operatorul economic va trebui să plătească o sumă consistentă pentru a recupera trotineta. Amenda este între 200 şi 400 de lei la care se adaugă taxa de ridicare de 50 de lei şi taxa de depozitare de 5 lei pe zi pentru fiecare trotinetă", subliniază Cristina Filip, reporter Observator. "Eu abia aştept să văd Poliţia Locală având portbagaj suspendat deasupra maşinilor şi cărând trotinete din tot oraşul", adaugă Marius Pavel, consilier general.
Proiectul se află în dezbatere publică până pe 22 septembrie iar cetăţenii pot propune modificări.