Micii urători din Maramureş au ieşit cu sorcova în prima zi din an. S-au întors acasă cu traistele pline de covrigi, nuci şi mere
Glasuri vesele de copii au urat astăzi sănătate şi veselie în Maramureșul care ţine la datini. Cetele de băieţi au plecat cu sorcova şi au mers din casă în casă la colindat. Cum tradiţia spune că urările nu se mai împlinesc dacă gazdele nu răsplătesc cântăreţii, copiii s-au întors acasă cu traistele pline de covrigi, nuci şi mere.
De Simona Vasiac la 01.01.2023, 19:36- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La şase ani, Tudor are deja experienţă la sorcovit. Ştie că ceata de copii are misiune importantă în comunitate.
Tudor Pop, colindător: Să colindăm cu sorcova, ca să colindăm pe oamenii care nu pot să iasă afară şi să-i vadă pe alţii cum colindă.
Răsplătiţi cu produse facute în casă
Tradiţia spune cine se lasă atins de crenguţele împodobite primeşte viață lungă și sănătate. Ca să împrăştie bunăstarea prin sat, copiii se adună în cete dis-de-dimineaţă în prima zi a anului şi pleacă la urat.
- Revelion în inima Bucovinei cu bucate tradiţionale, datini şi veselie: "Ce simţi aici, n-o să simţi niciodată...
- "Cea mai mare realizare a mea în 2022 a fost că am divorţat" Românii s-au dezlănțuit de Revelion. Cele mai...
- Magie pe cerul din București, în noaptea dintre ani. Cum s-au văzut focurile de artificii din avion, la ora 00:00
La finalul colindului, micii urători din Maramureş sunt răsplătiţi de gazde cu pomene, pâinici făcute în casă. În satele din Maramureș, bunicii şi părinţii au grijă să îi înveţe de la trei, patru ani pe copii să meargă cu sorcovitul.
Sorcova înseamnă a vesti noul an în care am intrat, să fie cu belşug, să fie omul sănătos, îi urăm de bine şi de sănătate. E foarte important de a-i îndruma pe tineri de mici să umble să vestească. În satele din Maramureș, coconii de până în 10 ani, adică băieţii, umblă cu sorcova, iar cei mari, cu plugușorul şi capra.
Obiceiul se respectă din ce în ce mai puţi la oraşe. La Bucureşti, copiii merg cu prietenii sau cu părinţii la sorcovit şi primesc bani ori dulciuri.