Mişcarea de boicotare a hipermarketurilor timp de o zi a ajuns şi în România. În Croaţia a adus ieftinire la sute de produse
Un protest faţă de scumpirile din hipermarketuri, pornit în Balcani, se extinde şi la noi în ţară. Pe reţele sociale, oamenii se îndeamnă să nu mai calce în marile magazine. În Croaţia, mişcarea a adus ieftiniri la sute de produse. Autorităţile noastre spun, însă, că la noi, un boicot prelungit nu ar aduce nimic bun.
De Redactia Observator la 05.02.2025, 19:25Aşa arăta un supermarket din Serbia în ziua boicotului promovat în social media. Mişcarea s-a răspândit şi în Croaţia, Muntenegru, Bosnia şi Hertegovina, unde localnicii au refuzat pentru o zi să îşi cumpere alimentele din marile lanţuri de magazine.
Vânzările au scăzut cu peste 50% într-o zi
Protestul din Balcani a venit ca răspuns la creşterea preţurilor la raft din ultimul an. Boicotul de o zi a dus la scăderea cu 53% a vânzărilor comercianţilor din ţările respective şi i-a forţat pe retaileri să scadă sau să îngheţe preţurile la sute de produse. Mişcarea este promovată acum şi pe reţelele de socializare de la noi.
Ministrul Agriculturii spune că o astfel de acţiune în masă i-ar afecta în primul rând pe producătorii şi procesatorii locali.
"În magazinele de retail din România, 70% din produse sunt româneşti. Sunt realizate de procesatori români. Ştiţi ce ar însemna o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vindem produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români", declară Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Cum văd românii boicotul supermarketurilor
Pe reţelele sociale, oamenii sunt îndemnaţi să îşi cumpere alimentele din pieţe în ziua protestului.
Boicotul văzut de unii ca o soluţie împotriva scumpirilor este criticat de cei care spun că marii retaileri oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de români. "Asta cu boicotarea supermarketurilor chiar e aiurea de tot. Ar fi lumea mult mai nervoasă şi mai agitată, cu siguranţă", ne spune o persoană.
"Dacă urmărim modelul german unde s-au dezvoltat foarte mult afacerile locale, prin închiderea hipermarketurilor în weekend, ca să-i ajute pe toţi. Cred că, trebuie să facem ceva, pentru că nu se mai poate", "Am văzut că la croaţi a funcţionat această măsură. Sperăm să funcţioneze şi la noi", ne mărturisesc mai mulţi oameni.
În România, rata inflației a fost anul trecut 5,1%, printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Cel mai mult s-au scumpit fructele, legumele şi detergenţii.