Misiunile poliţiştilor, supravegheate video. Agenții vor purta camerele pe uniformă
Poliţiştii primesc întăriri în lupta cu infractorii, respectiv camere video montate pe uniforme. Dispozitivele au rolul de a-i descuraja pe suspecţi să-i atace pe agenţi. Peste o mie de camere vor fi cumpărate în Capitală, după ce numărul ultrajelor a crescut.
De Redactia Observator la 01.04.2019, 21:28Poliţiştii primesc întăriri în lupta cu infractorii, respectiv camere video montate pe uniforme. Dispozitivele au rolul de a-i descuraja pe suspecţi să-i atace pe agenţi. În plus, înregistrările vor cântări greu în instanţă. Peste o mie de camere video vor fi cumpărate în București, după ce anul trecut numărul ultrajelor a crescut îngrijorător.
În curând, agenţii de poliţie vor avea o armă în plus în lupta cu infractorii.
Este vorba despre camere video montate pe uniforme.
Acest tip de dispozitiv poate suprinde orice mişcare a persoanei care este oprită de agent.
Nu este vorba doar de imagine ci inclusiv de sunet, acces conversaţie pe care agentul o are.
Şi asta pentru că nu de puţine ori poliţiştii sunt umiliţi sau loviţi de infractori, fără să aibă măcar vreo probă în instanţă.
Prezenţa camerei de filmare schimbă comportamentul
Specialiştii susţin că ideal ar fi ca aceste camere să fie montate pe un suport de grad, ca să vadă şi cetăţeanul când se discută cu el.
Cătălin este agent la secţia 10 poliţie din Bucureşti. În urmă cu două zile a fost nevoit să tragă după un suspect acuzat de furt care nu s-a oprit atunci când a fost somat.
Când a fost prins, bărbatul acuzat a susţinut că agentul pur şi simplu a deschis focul asupra lui.
O cameră montată pe uniforma agentului ar fi arătat imediat care este adevărul.
În lipsa unui sistem de monitorizare oficial, agentul şi-a cumpărat propria cameră.
Cătălin Ene, poliţist: În momentul în care vede bodycam-ul, omul îşi schimbă brusc comportamentul. Am oprit un domn pentru neacordare prioritate. Acesta a negat fapta pe care a facut-o, a depus contestaţie, iar imaginile suprinse de cameră au ajuns la judecătorie. Contestaţia a fost respinsă
Peste 650.000 de lei, investiţi în 1.200 de camere
În 2018, numărul poliţiştilor agresaţi a crescut cu peste 15 la sută faţă de anul precedent. Peste 200 de agenţi au fost jigniţi, agresaţi verbal sau loviţi.
Gabriel Gîrniţă, sindicat EUROPOL: Foarte mulţi colegi, în ultimii trei, patru ani au fost ultragiaţi. Au avut de a face cu tot felul de persoane care le-au pus viaţa în pericol, existând necesitatea dotării cu astfel de dispozitive de înregistrare
1.200 de camere vor fi cumpărate pentru poliţiştii din Capitală. Vor costa peste 650 de mii de lei.
Încă din 2016 s-a discutat despre această achiziţie. Un proiect pilot pentru 60 de camere a fost testat şi şi-a dovedit eficacitatea.
Între timp, mai multe primării din ţară şi Bucureşti au cumpărat deja sisteme de înregistrare pentru angajaţii poliţiei locale.