Mister după incendiul îngrozitor din Maramureş. Flăcările au izbucnit în trei localităţi în acelaşi timp, spun localnicii
Peste 500 de pompieri, jandarmi şi militari au dus o luptă epuizantă şi periculoasă, timp de 14 ore, cu cele mai violente incendii de vegetaţie din ultimii ani. Flăcările din Maramureş au pârjolit sute de hectare de păduri şi terenuri. Au cedat doar când a intrat în acţiune şi un avion militar Spartan, care a aruncat mii de litri de apă în zonă. Poliţiştii şi pompierii au început ancheta pentru a afla cauzele dezastrului. Tot ce ştiu este că focul a pornit din trei direcţii, aproape în acelaşi timp.
De Simona Vasiac la 08.09.2024, 19:26În timpul celor 14 ore dramatice, salvatorii au avut un singur scop: să nu existe victime. Flăcările se apropiau de zeci de case.
Incendiul de proporţii a lăsat în urmă un peisaj sinistru
A carbonizat 550 de hectare de pădure şi terenuri. Cea mai afectată localitate a fost Lăpuşel, unde focul a ajuns până aproape de casele oamenilor.
90 de localnici au fost evacuaţi de urgenţă. Pompierii au reuşit să le salveze casele. Un depozit în care era şi multă motorină a ars, însă, complet.
Întreaga hală a fost mistuită de flăcări, iar în urma focului au mai rămas doar aceste componente de utilaje, dar şi buldoexcavatoarele.
Incendiile au izbucnit, la diferenţe de câteva minute, în trei localităţi aflate la câţiva kilometri distanţă unele de altele. Primul apel la 112 a venit din apropierea unui poligon de trageri. Al doilea cerea ajutor lângă un centru de terapie alternativă, iar în ultimul, localnicii anunţau, disperaţi, că arde o păşune.
Misiune infernală pentru sute de pompieri
Pompierii au avut misiune infernală. În zonă nu erau surse de alimentare cu apă, iar vântul răspândea flăcările cu repeziciune. În aceste condiţii, şeful ISU Maramureş a activat Planul Roşu de intervenţie. Toţi pompierii din judeţ au fost trimişi în misiune, chiar şi cei care erau acasă. În a doua etapă, au fost chemaţi în ajutor şi cei din judeţele vecine.
Până seara, 525 de oameni au luptat cu flăcările. Peste 300 erau pompieri, ceilalţi, jandarmi, poliţişti, militari şi voluntari.
Patru dintre salvatori au avut nevoie de medic, după ce bocancii li s-au încins atât de tare încât au început să îi ardă.
"Şi-au reluat activitatea şi nu au părăsit dispozitivul de intervenţie. Deci este vorba de răni minore, dacă le putem spune aşa", spune Adriana Șanta, purtător de cuvânt ISU Maramureș.
Din aer, o aeronavă Spartan a aruncat încărcături de câte 6.000 de litri de apă, în special peste flăcările care înaintau spre o benzinărie.
După 14 ore, cele trei focare au fost stinse. Pompierii au rămas, însă, toată noaptea în zonă.
Pentru a avea o privire de ansamblu asupra dezastrului, în această dimineaţă salvamontiştii au ridicat o dronă. Imaginile vor elucida şi cine este vinovat de dezastrul din Maramureş.
"Maramureşul trece printr-o perioadă extrem de complicată, o perioadă secetoasă nemaiîntâlnită până acum, avem mai multe râuri care au secat, mai multe UAT-uri care deja pe timp de noapte au restricţionat consumul de apă", spune Rudolf Stauder, prefect Maramureș.
În zonele unde au izbucnit incendiile, terenul şi vegetaţia erau extrem de uscate - nu mai plouase de aproape 60 de zile.