Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Incendiul uriaş din Maramureş, "Iadul pe Pământ" pentru românii care şi-au văzut casele făcute scrum. Focul a lovit din două direcţii localitatea Lăpuşel

A fost iadul pe Pământ în mai multe localităţi din Maramureş. Un incendiu uriaş de vegetaţie, greu de potolit, a înghiţit şapte case. Flăcările au ajuns şi la o hală cu îngrăşăminte chimice, iar oamenii au fost evacuaţi din cauza focului care se întindea cu repeziciune, dar şi a fumului toxic. Peste 300 de pompieri s-au luptat cu flăcările uriaşe.

de Simona Vasiac

la 08.09.2024 , 08:08

Locuitorii din Lăpuşel au privit disperaţi cum flăcările le înghiţeau casă după casă. Şapte locuinţe au fost distruse. Uriaşul incendiu de vegetaţie a avansat cu iuţeală, alimentat de vântul puternic. Pompierii nu s-au luptat doar cu flăcările uriaşe, ci şi cu fumul toxic, pentru că focul a ajuns şi la o hală plină cu îngrăşăminte. 

Incendiu uriaş, case mistuite şi fum toxic

Focul a lovit localitatea Lăpuşel din două direcţii, la intrarea în localitate, la Două Veveriţe, dar şi în mijlocul localităţii, unde flăcările au cuprins inclusiv o anexă. "Pompierii mi-au făcut recomandări ca să scot de aici toate afară. Au zis că s-ar putea întâmpla să vină încoace şi pentru orice siguranţă să mi le duc de aici, să le scot că nu se ştie", spune unul dintre localnicii evacuaţi.

Vezi și

300 de pompieri din cinci judeţe au venit să stingă incendiul de proporţii. Mulţi au fost chemaţi direct de-acasă. "S-a solicitat sprijinul colegilor din judeţele Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Bistriţa Năsăud", a declarat Adriana Șanta, ISU Maramureş.

Pe acelaşi subiect

Munca a fost epuizantă. În sprijinul pompierilor au venit să ajute şi jandarmi, şi angajaţi de la ocolul silvic. Locuitorii din zonele de risc au fost evacuaţi de urgenţă, însă mulţi au revenit să dea o mână de ajutor. 

"Flăcările, care amintesc de incendiile de vegetaţie din Grecia, s-au întins pe terenurile a trei localităţi maramureşene. Pompierii au fost ajutaţi din aer de două aeronave Spartan, care au aruncat neîncetat apă de la înălţime", explică un voluntar.

500 de hectare s-au făcut scrum

În total, 500 de hectare s-au făcut scrum, iar 90 de persoane au fost evacuate atât din proprile case, cât şi dintr-o pensiune.

Lupta cu focul s-a purtat şi în judeţul Hunedoara, unde un incendiu violent a izbucnit pe fosta platformă a combinatului Siderurgic. Coloanele de fum negru şi gros s-au ridicat până la cer, iar oamenii care locuiesc în zonă au dat imedat alarma.  

"Flăcările au cuprins aproximativ 10 hectare de teren, iar vântul a favorizat extinderea incendiului şi a îngreunat misiunea pompierilor", a precizat Lucian Morogan, ISU Hunedoara. Pentru că focul ameninţa să se extindă şi la casele aflate în vecinătate în sprijinul salvatorilor a fost adus un buldozer.  

Încă nu se cunosc cauzele producerii incediului, însă, cel mai propabil acesta ar fi izbucnit de la arderile ilegale de mirişti.

Simona Vasiac Like

Vin din colțul de țară unde se agață harta în cui. Fiecare om care pășește în acest loc își retrăiește copilăria și asta încerc să arăt dincolo de ecran.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Incendiul uriaş din Maramureş, "Iadul pe Pământ" pentru românii care şi-au văzut casele făcute scrum. Focul a lovit din două direcţii localitatea Lăpuşel