Moda, dusă de turişti pe vârf de munte. Salvamontiştii îi găsesc în adidaşi, cu gleznele goale
Staţiunile de la munte au fost şi astăzi arhipline. Pe şosele şi pe pârtii, a fost om lângă om. Mulţi turişti au urcat în sănii şi pe schiuri fără echipament. Salvamontiştii avertizează însă că distracţia în adidaşi sau blugi înseamnă aproape sigur o vizită la medic.
De Claudiu Loghin la 28.12.2024, 19:35Aglomerația de sărbători, de pe trotuare, de pe șosele și din parcări, într-o stațiune cum este Poiana Brașov. Locul în care durează chiar și o oră, să ajungi, pe cei 12 kilometri, din Brașov.
"Foarte aglomerat! mă plimb de 2 ore în jur să găsesc unb loc de parcare / plecăm acasă, nu avem ce face", "Nici pe pârtie nu a fost mai liber", "Ne-a luat o oră şi jumătate doar să urcăm", ne spun şoferii.
Glezne goale, adidaşi, blugi sau paltoane. Asta a fost vestimentaţia multor turişti care au vrut să se dea cu sania sau chiar să urce pe schiuri. Salvamonţiştii atrag, însă, atenţia: "Gheaţa nu ţine cont de brand". În ultimele 24 de ore, salvatorii au primit 73 de apeluri în care au fost chemaţi în ajutor.
Cum ne echipăm corect pentru munte
"Turiştii vine neechipaţi la munte, vin îmbrăcaţi cu blugi, treninguri, au gleznuţele goale, vin în adidaşi de stradă şi îşi pun singuri viaţa în pericol. În primul rând poate să alunece imediat, poate îşi luxeze piciorul, să existe o ruptură. Dacă nu îşi mentin temperatura corpului optimă, poate să intre în hipotermie. Am întâlnit chiar la Predeal turişti care urcaseră pe Clăbucet în pareta superioară în adidaşi, erau uzi şi îşi pun singuri viaţa în pericol", explică Sebastian Marinescu, director Salvamont Brașov
Pe munte este foarte important cum ne îmbrăcăm. Dacă petrecem câteva ore în zăpadă, întotdeauna trebuie să începem cu un strat de bază, care să respire, apoi să avem un polar peste care să îmbrăcăm o jachetă și pantaloni impermeabili și rezistenţi la vânt. Şosetele groase, bocancii, manuşile şi căciula nu trebuie să lipsească dacă ne aventurăm pe munte.