Video Ne așteaptă un an greu. Prețurile alimentelor vor crește cu până la 20%: "Nu avem nicio altă soluție"
Mâncarea se scumpeşte şi mai mult. Imediat după Anul Nou preţurile vor creşte şi cu 20%, anunţă patronatele din industria alimentară. Antreprenorii dau vina pe măsurile fiscale luate de Guvern. Deşi premierul le-a cerut să nu mărească preţurile o jumătate de an, oamenii de afaceri refuză pe motiv că şi-ar ruina afacerile.
Antreprenorii din industria alimentară spun că nu vor putea evita scumpiri la carne, lapte şi pâine pentru că trebuie să acopere două măsuri luate de Guvern, care se aplică de mâine. Prima este majorarea salariului minim.
De la 1 ianuarie, salariaţii din industria alimentară şi agricultură primesc cu 179 lei net în plus pe lună. Angajații cu venituri sub 10.000 lei erau scutiți de plata impozitului pe venit de 10% și plăteau o contribuție redusă la pensie. Guvernul a eliminat facilitățile fiscale.
"Avem însă înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore", a declarat Marcel Ciolacu.
Ca să suporte majorarea salariului minim, patronatele din industria alimentară spun că trebuie să mărească preţurile. "Undeva spre sfârsitul lui ianuarie, o mare parte chiar de la începutul lui ianuarie, preţurile vor creşte şi vor creşte semificativ, cu riscul ieşirii produselor româneşti de pe piaţă", a spus Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.
- Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere prima şedinţă de tranzacţionare din an
- Cât costă un metru cub de gaz în România
- Harta autostrăzilor din România. Câţi kilometri de drumuri de mare viteză ar putea fi inauguraţi în 2025
- Reduceri de până la 80% la ciocolată, cozonac și mezeluri, la început de an. Magazinele încearcă să scape de...
- Case și apartamente mai scumpe în 2025, după ordonanța "trenuleț". Cu cât vor crește prețurile
"Scumpriea produselor românești face necompetitivă față de produsele din import. Noi deja importăm masiv și atunci când plafonăm marja și aducem aceste costuri asupra companiilor românești, până la urmă clinetii românii la raft o să aleagă un produs raport calitate-preț cât mai bun și atunci nu facem decât să alimentăm și mai mult creșterea importurilor", a spus Iancu Guda, specialist economic Observator.
Producătorii se pregătesc de majorarea prețurilor
Directorii unui mare lanţ de patiserii din Bucureşti calculează deja noile preţuri ale covrigilor şi merdenelelor.
"Creșterile vor fi între 10 și 20% pentru a putea suplini aceste găuri financiare. Din păcate tot clientul va fi cel care va trebui să suporte aceste cheltuieli, nu avem nicio altă soluție în momentul de față", a spus Ecaterina Vârgolici, director de marketing.
Lanţul de patiserii are aproape 100 de angajaţi. Bugetul lunar pentru salarii este acum 500.000 lei şi va creşte de mâine. Aceaşi justificare pentru scumpiri o au toate companiile din industria alimentară, iar antreprenorii acuză, în plus, lipsa de predictibilitate.
"Există în lege foarte clar stipulat faptul că orice majorare de taxe şi impozite trebuie anunţate cu minimum 6 luni înainte, drept urmare facem apel la actualul guvern să respecte legea", a spus Cristi Chițu, antreprenor HORECA.
Mâncarea s-a scumpit cu 5% în 2024, potrivit INS.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰