Momente emoționante la Timișoara, la comemorarea a 30 de ani de la Revoluție
Sunt trei decenii de când Timişoara a dat startul Revoluţiei care a schimbat istoria românilor. După 30 de ani de democraţie câştigată cu sânge, în oraşul de pe Bega au fost programate aseară mai multe ceremonii în memoria martirilor din 1989. Oamenii s-au strâns în faţa casei pastorului Laslo Tokes.
De Redactia Observator la 17.12.2019, 10:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Sunt trei decenii de când Timişoara a dat startul Revoluţiei care a schimbat istoria românilor. După 30 de ani de democraţie câştigată cu sânge, în oraşul de pe Bega au fost programate aseară mai multe ceremonii în memoria martirilor din 1989. Oamenii s-au strâns în faţa casei pastorului Laslo Tokes, unde au aprins lumânări şi s-au rugat, iar apoi au plecat într-un marş. Tot aseară, în oraşul din care au plecat cele mai puternice semnale anticomuniste ale românilor, a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. El a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor şi a participat la slujba de pomenire a eroilor.
La trei decenii după căderea regimului, sloganuri revoluţionare s-au auzit din nou pe străzile Timişoarei. An de an, toate generaţiile îşi trimit reprezentanţi la omagiul adus martirilor în seara zilei de 16 decembrie. De la supravieţuitori ai evenimentelor de atunci, până la cei care astăzi clădesc viitorul naţiunii.
Klaus Iohannis a fost şi el aseară la Timişoara. Puţin după ora 17, preşedintele a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Revoluţiei de la Cimitirul Eroilor.
Apoi a participat la o slujbă de pomenire a martirilor la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană.
La Opera Naţională din Timişoara, loc emblematic pentru evenimentele din 1989, şeful statului a susţinut un discurs.
Klaus Iohannis, președintele României - Timişoara este oraşul dintâi, kilometrul zero al democraţiei şi libertăţii. Pentru libertate a fost plătit cel mai scump preţ. Fii şi fiice, fraţi şi surori, mame şi taţi au fost ucişi pentru aspiraţia lor arzătore de a fi liberi.
Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara - Avem datoria de onoare să aducem un omagiu, în primul rând celor ce, în acel decembrie 1989 însângerat, şi-au pierdut viaţa.
Aproape de miezul nopţii, când, în urmă cu trei decenii represiunea făcea deja victime, în Biserica Martirilor din Timişoara, a avut loc o altă slujbă de pomenire. 10 preoţi care au luptat în Revoluţie au oficiat ceremonia la lăcaşul de cult care adăposteşte rămăşiţele victimelor care au fost incinerate pe ascuns în Bucureşti.
Lupta pentru libertate a început la Timişoara pe 15 decembrie 1989. La momentul respectiv, mai mulţi enoriaşi au încercat să împiedice evacuarea pastorului Laszlo Tokes din casa parohială în care locuia. Totul a fost doar scânteia care a aprins nemulţumirile populare împotriva regimului comunist.