Mormânt sarmatic de acum 1.700 de ani, descoperit în Prahova
În Prahova, arheologii sunt la un pas să scrie o pagină de istorie. Pe un teren a fost descoperit un mormânt de acum 1.700 de ani. În el sunt rămăşiţele unui adult şi ale unui copil din poporul denumit "ochi de şopârlă". Groapa a fost descoperită într-un tumul de pământ din Epoca Bronzului.
De Redactia Observator la 28.03.2019, 18:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În Prahova, arheologii sunt la un pas să scrie o pagină de istorie. Pe un teren, unde urmează să fie ridicate case, a fost descoperit un mormânt de acum mai bine de 1.700 de ani. În mormânt sunt rămăşiţele unui adult şi ale unui copil din poporul denumit "ochi de şopârlă". Groapa veche a fost descoperită într-un tumul din pământ care datează din Epoca Bronzului.
Mormântul ar aparţine culturii sarmatice, poporului de tip sarmatic. Ei erau contemporani cu lumea romană, deja instalată la nord de Dunăre.
Din descoperirea de acum de la Strejnicu reiese că în Prahova civilizaţia se refugiase chiar în apropierea romanilor.
Conform arheologirlor, "foarte important este că ne aflăm la graniţa Imperiului Roman. Avem aici Târşorul Vechi unde avem castrul roman şi imediat lângă ne aflăm practic în lumea barbară. Este foarte aproape, la câţiva kilometri. Ne arată că aceste populaţii barbare interacţionau cu romanii. Dacă le-ar fi fost teamă nu se înmormântau în apropiere de ei. Ceea ce înseamnă că interacţionau într-un fel sau altul, făceau comerţ".
Interesant este şi că mormântul descoperit acum este din secolul al II-lea sau al III-lea, movila în care a fost găsit însă datează de acum 5.000 de ani.
Se merge chiar într-acolo încât să se presupună că ar fi vorba despre rămăşiţele unei persoane de sex feminin şi cele ale unui copil foarte mic, de maxim doi ani.
Nu este primul mormânt sarmatic descoperit în Prahova
În mormântul de adult a fost găsit şi un vas aşezat la picioare. Este un vas lucrat de mână, dar care are şi o mică piesă din fier, probabil un cuţit foarte bine conservat.
În urmă cu o săptămână, arheologii de la Muzeul de Istorie au mai descoperit în Prahova un mormânt preistoric ce aparţinea aceleiaşi civilizaţii.
Arheologii se aşteaptă ca cea mai importantă descoperire de aici abia de acum înainte o să vină. În mijlocului tumulului, aceştia spun că este un mormânt preistoric pentru care a fost special ridicată movila şi pe care îl vor scoate la lumină zilele următoare.