Nevăzători cu acte, dar prinşi la volan. Mai mult, primesc amenzi pentru viteză: "Cred că sunt făcute la mişto certificatele"
Sunt nevăzători cu acte, dar au permis de conducere. Ba mai mult, au primit amenzi pentru viteză. Se întâmplă în România. Acum autorităţile încearcă să afle dacă au primit fraudulos certificatul de handicap sau au făcut doar pe hârtie vizita medicală pentru permis.
De Cristina Filip la 03.11.2023, 21:08Într-un singur judeţ au fost descoperiţi zeci de şoferi cu certificate de nevăzători. "Şoferii care au handicap grav ori au fost diagnosticaţi cu boli cardiovasculare, epilepsie, suferă de tulburări psihice sau neurologice ori au probleme mari de auz sau de vedere sunt obligaţi de lege să predea permisul de conducere şi să cedeze locul şoferului, pentru scaunul din dreapta, cel al pasagerului", spune Cristina Filip, reporter Observator.
Zeci de orbi, şoferi cu acte în regulă
"Medicul de familie este obligat, atenție, este obligat să anunțe autoritățile", a precizat Aurel Moraru, instructor auto. Asta nu s-a întâmplat, aşa că Poliţia a început o anchetă, iar principala suspiciune este că şoferii ar fi obţinut fraudulos certificatele de nevăzători, pentru a primi indemnizaţiile plătite de stat, care pot ajunge la 2.000 de lei pe lună.
"Când există suspiciuni că încadrarea sau evaluarea nu corespunde realităţii, noi chemăm acele persoane la reevaluare medicală cu noi documente medicale", a explicat Rădița Piroșca, director general DGASPC Olt.
- Cu cât îşi vând românii porcii pe Facebook. "Ăsta e vietnamez, mai mult pentru fiţe"
- Situaţie halucinantă în Olt: zeci de orbi, şoferi cu acte în regulă. Poliţia încearcă să-şi dea seama...
- Un sat din Iaşi e plin de oameni orbi care conduc maşini fără probleme: "Sunt şi vitezomani, văd mai bine ca...
Până la reevaluare, şoferii conduc liniştiţi şi chiar încalcă normele rutiere. "Am fost surprins să constat că 7 persoane au primit sancţiuni deşi 4 aveau grad 1 şi 3 grad handicap de nevazator 2. La gradul 1 de handicap ai dreptul inclusiv la însoţitor personal, ori ele au fost surprinse la volan, ca o ironie a siuaţiei, depăşind limita legală de viteză sau staţionând în loc interzis, adică nu au văzut unde trebuie să parcheze", a declarat Mario de Mezzo, prefect Olt.
"Groaznic! Teribil! Nu mi se pare normal să nu vezi şi să conduci", spune un localnic. "Cred că sunt făcute la mişto certificatele", zice altcineva.
Există şi situaţii în care persoane cu probleme grave de vedere se prezintă la examenul pentru permis. "Semaforul este poziționat vertical, are culorile roșu galben și verde de sus în jos. Cel care era la volan distingea semnalul ca și intensitate, nu culoarea", povesteşte Aurel Moraru, instructor auto. În România sunt peste 80.000 de nevăzători.