Nicuşor Dan, acuzaţii grave la adresa prefectului Toni Greblă. Cartierele istorice ale Capitalei ar fi în pericol
Război între primarul Capitalei şi prefect, pe tema clădirilor istorice şi a zonelor protejate. Edilul reclamă că prefecul vrea anularea normelor de construcţie sau de demolare, iar astfel, cartierele istorice ale Capitalei ar putea fi în pericol. Practic, s-ar putea construi blocuri oriunde, chiar şi printre casele de patrimoniu.
De Andreea Milea la 06.02.2023, 22:12Capitala are aproape 100 de zone de patrimoniu, cele mai multe în centrul oraşului, unde sunt sute de clădiri istorice. Arhitecţii se tem că fără norme clare, în Bucureşti va domni haosul. În cartierul Armenesc se construieşte şi se consolidează acum după reguli stricte. În lipsa unor norme clare, clădiri istorice ar putea fi cu usurinţă demolate iar in locul lor ar putea fi ridicate blocuri.
"Se pot demola clădiri cu valoare ambientală, care asigură contextul şi farmecul unei zone", a spus Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei. "Se pot maltrata imobile de patrimoniu", a declarat preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Emil Ivănescu.
Unul din pericole ar fi, spun specialiştii, ca printre casele vechi de patrimoniu să răsară blocuri cu cât mai multe etaje. Mai mult, toate construcţiile fără avize vor intra în legalitate, reclamă primarul.
"Orice proprietar de clădire din zona istorică a Bucureştiului va putea să vină la primărie şi să ceară demolarea acelei case. Dacă primarul refuză, îl va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de nimic", a spus primarul Capitalei, Nicuşor Dan. Doar că unele case nu par nici acum protejate de vreo lege.
- Planul pentru magistrala de metrou Gara de Nord - Gara Progresul, pus în dezbatere: "E cam horror proiectul"
- Nicuşor Dan a anunţat primele măsuri la 9 zile după tragedia din zona Lacul Morii. Ce se va întâmpla cu câini...
- Prefectul Capitalei a cerut în instanţă anularea sporurilor primite de Clotilde Armand
Cum a izbucnit scandalul
Calea Griviţei este una dintre cele mai mari zone protejate din Capitală. Însă clădirile de aici nu mai aduc aminte de perioada interbelică pentru că majoritatea au ajuns ruine ce nu mai sunt de mult locuite.
Scandalul a pornit după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii a sesizat încălcări grave ale legii cu privire la avizele emise de municipalitate pentru zonele protejate. Prefectul a fost sesizat aşa că i-a cerut edilului general actele care stau la baza puzurilor pentru zone protejate. Cum primarul nu i le a trimis, prefectul ameninţă cu un proces în instanţă.
"Sunt suspiciuni întemeiate că ceva este în neregulă cu aceste PUZ-uri. Dacă voi fi sesizat că acestea au fost adoptate cu încălcarea prevederilor legale, voi fi obligat să reacţionez în consecinţă", a spus prefectul Capitalei, Toni Greblă.
"Care e motivaţia prefectului, în baza căreia vrea să atace PUZ zone construite protejate: pentru că există suspiciuni existente in diverse medii", a declarat Nicuşor Dan. Pentru a aplana conflictul, edilul Capitalei l-a chemat miercuri la discuţii pe prefect.